fbpx

Gabonaszövetség: sokba kerül a piackorlátozó importtilalom

Írta: Szerkesztőség - 2023 április 20.

A Magyar Gabonaszövetség nem ért egyet semmilyen piackorlátozó intézkedéssel – áll a sajtóközleményükben. Elmondják azt is, hogy miért.

gabonafeldolgozó
Gabonafeldolgozó (forrás: olptech.hu)

Nem lesz pozitív hatása

„Már az exportkorlátozásról is beigazolódott, hogy abszolút negatív hatással volt a piacra, és semmilyen pozitív hozadéka nem volt. Az Ukrajnából érkező gabona és olajos mag importtilalmával sem értünk egyet, főleg egy olyan szezonban, amikor a kukoricaimport-kitettségünk igen nagy” – írja a magyar gabonafeldolgozókat, takarmánygyártókat és gabonakereskedőket tömörítő szervezet, mely szerint ez az intézkedés komoly nehézségeket fog okozni a magyarországi takarmánygyártásban és gabonafeldolgozásban, aminek hatása lesz az állattartókra és a fogyasztókra is.

Csak a kukoricaszükséglet kétharmadát szereztük be

A búzából idén sem lesz hiány, de a tavaly termett takarmánykukorica nem fedezi a hazai szükségletet, és jelentős része alkalmatlan a humán és takarmánycélú feldolgozásra. A hazai kukorica mellett legalább 1,9 millió tonna kukorica importjára volt szüksége a feldolgozóiparnak a következő betakarításig. Október 1-től április közepéig 1,2 millió tonna kukorica érkezett Ukrajnából hazánkba (havi szinten szűk 200 ezer tonna). A szövetség szerint a maradék 700 ezer tonnát más importforrásokból kellene beszereznünk. (Feltételezve, hogy a korlátozást június 30. után is meg tudjuk hosszabbítani, vagy az ukrán fél más vásárló után néz – Mezőhír.)

Drágább alapanyag, drágább végtermék

A szövetség hangsúlyozza: az ukrán import tiltásával elveszítjük a hozzánk legközelebb eső és ezért a számunkra leggazdaságosabban elérhető alapanyagforrást. Az ukrán áru kizárásával piaci zavar keletkezik, aminek a kárvallottjai végsősoron a magyar fogyasztók lesznek. „Véleményünk szerint a piaci folyamatokba történő közvetlen beavatkozás helyett a piacra kell bízni az árualapok mozgásának szabályozását” – összegez a Gabonaszövetség.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Hajók sem indulnak Ukrajnába, mégis esnek a terményárak.