fbpx

A gabonapiac „megszokta” a háborút, már más jelekre figyel

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 november 11.

A piac kezdi „megszokni” az ukrán háborút, amit ékesen bizonyít, hogy jobban figyel az aszályra és a Mississippi vízállására, mint arra, hogy mi történik a gabonafolyosón.

gabonahajó
A búza ára esik, a kukoricáé alig nő (forrás: corn.org)

Kukorica: Magyarország 54 éves mélyponton

Az aszálykárok miatt az EU kukoricatermése idén 15 éves mélypontra zuhan, a tavalyi évtől is 23 százalékkal kevesebb, 54,8 millió tonna tengeri betakarítása várható. Az USDA szerint ebben nem kis szerepet játszik a magyar termés, ami 1968 óta, azaz 54 éve nem volt ilyen rossz. A jelentés kiemeli: Magyarország az Európai Unió egyik legnagyobb kukoricatermelője, és itt található az EU három legnagyobb kukoricafeldolgozó üzeme is. Évtizedek óta nem fordult elő, hogy nettó importőrök legyünk ebből a terményből.

Az alacsonyabb belső kínálatra számítva az uniós kukoricaimport már nyár óta erős, főként Ukrajnából, ahonnan az előző szezonban is 10 millió tonna termény érkezett. Brazília EU-ba irányuló exportja hagyományosan július és szeptember között erős, amikor a másodvetésű safrinha kukorica lekerül a táblákról és értékesíthetővé válik. Az EuroStat adatai szerint tavaly októbertől idén augusztus végéig mintegy 3,8 millió tonna brazil tengeri érkezett a közösségbe, a szeptemberi behozatal pedig 1,6 millió tonnára tehető, így összességében 5,4 millió tonnás lehet az uniós import a lezárult gazdasági évben.

A Mississippi alacsony vízállása megugrasztotta az amerikai árat

Október óta a nagy exportőrök kiviteli árai enyhén emelkedtek a kukorica globális piacán. Az amerikai jegyzések azonban átlag feletti mértékben, tonnánként 20 dollárral nőttek, elérve a 357 dollárt. Az elemzők szerint ez a Mississippi alacsony vízállásával függ össze, ami drágább szállítási útvonalakra tereli a gabonát. A brazil exportárak 6 dollárral (300 dollár/tonna), az argentin áru pedig 3 dollárral drágult (307 dollár/tonna). Egyedül az ukrán kukorica exportára csökkent 2 dollárral 265 dollárra. A térségben sok függ attól, hogy november 19. után is járható lesz-e a gabonafolyosó. (Lásd cikkünket: Moszkva ide-oda táncol a gabonafolyosón.)

kukorica exportárak

A háború hatása már erősen látszik az ukrán napraforgótermésen, ami 10,1 millióra tehető, 42 százalékkal kevesebb a tavalyinál, leginkább a lényegesen kisebb betakarított terület (-35%) miatt, de a hozamok is csökkentek (-11%).

Csökkenő búzaárak

Az USDA legfrissebb jelentése szerint annak ellenére, hogy erős a kereslet a Közel-Keletről és Észak-Afrikából, október óta csökkent a búza globális ára a recesszió hatására. Az amerikai jegyzések estek a legnagyobbat, 26 dollárt tonnánként, ezt követi a 17 dolláros uniós ármérséklődés, köszönhetően Ukrajna nyomott áron történő kiszállításainak. A kanadai jegyzések a tavalyinál jóval nagyobb termés miatt estek 13 dollárral. Eközben az argentin jegyzések csak 10 dolláros mérséklődést mutattak a vártnál kisebb termésről érkező hírek miatt.

Az orosz jegyzések mindössze 7 dollár/tonnával csökkentek a fekete-tengeri exportkapacitások bizonytalansága miatt, és azért, mert egyébként is ez a világpiac legnyomottabb árú terménye. Az északi féltekén meglepetés eredményként az USDA kiemeli Kazahsztán 14 millió tonnás búzatermését, ami ötödével több a tavalyinál, noha az átlaghozam csak bő egy tonna lett.

búza exportárak

Az ausztrálok most repcéből remekelnek

Ausztrália az USDA becslése szerint nem ismétli meg a tavalyi rekordokat a kalászosokból. Búzából 34,5 milliós termésre van kilátás, ez 5 százalékkal lenne kevesebb, mint a tavalyi rekord. Ez és az erős ázsiai kereslet az oka az itteni exportárak 20 dolláros emelkedésének. A betakarítandó terület a becslések szerint 13,1 millió hektár, a hozamot hektáronként 2,63 tonnára teszik.

Az árpatermést 12,7 millió tonnára becsülik, ami 9 százalékkal múlná alul a tavalyi eredményt. 4,2 millió hektárról átlagosan 3 tonnás termést arathatnak le. A növény már túl van a virágzási fázison, a gyökérzónában a talajnedvesség átlagos vagy átlag feletti. A repce viszont rekordtermést hozhat, 7,3 millió tonnára van kilátás, a kéttonnás átlaghozam 9 százalékkal jobb a tavalyinál. Az aratása a jövő héten kezdődik.