fbpx

Az ukrán napraforgótermés egy zsákbamacska

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 21.

Nálunk mostanra eldőlt, hogy melyik táblába kerül napraforgó, kukorica, szója vagy más szántóföldi növény. Az ukránok viszont az extrém hosszúra nyúlt betakarítás után csak nem rég kezdték el a vetést. Az itteni termelés döntő hatással van a világpiaci árakra, de most számtalan nehézséggel szembesül.

aknamentesítés Ukrajna
Még zajlik az aknamentesítés a földeken (forrás: Telegram)

Optimista és pesszimista becslések

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) március utolsó napjaiban még úgy látta, hogy a tavalyinál 8 százalékkal jobb globális napraforgótermésre is van esély idén. Ennek hátterében két tényező áll: területbővülés a napraforgó szerény termelési költsége miatt és hozamnövekedés a tavalyinál kevésbé aszályos nyár miatt.

Az EU-ban idén 10-11 millió tonna napraforgómag teremhet, ez 10-11 százalékkal haladná meg az ötéves átlagot. Oroszországban 15-ről 15,8 millió tonnára emelkedhet a termelés a becslések szerint. Ukrajnában, ha valóban 5,5 millió hektáron vetik el a növényt, akkor 10-12 százalékkal is nagyobb termést takaríthatnak be, mint tavaly, azaz 12-13,5 millió tonnát.

Ha mindez így lesz, akkor az IGC szerint a világ napraforgótermelése 8 százalékos emelkedéssel 54,8 millió tonnát érhet el, ám ez még mindig elmaradna a 2021. évi 56,9 millió tonnás eredménytől. Az USDA legutolsó becslése már óvatosabb: 50 millió tonnától nem vár többet, azaz örüljünk, ha annyi napraforgó terem, mint 2022-ben.

Bizonytalanságok az ukrán eredmény körül

Vannak azonban kétségek afelől, hogy milyen eredményekkel zárulhat az idei aratás Ukrajnában. Ezek a következők:

  • A bevethető mezőgazdasági terület ebben a szezonban 25 százalékkal (7 millió hektárral) kisebb, mint a háború kitörése előtt volt.
  • Kevesebb a munkába állítható férfi az elvándorlás és a toborzások miatt, noha az agráriumban dolgozók elvileg mentesültek a mozgósítás alól.
  • Kisebb hozamok várhatók a szerényebb ráfordítás miatt. Ukrán becslések szerint a termésátlagok kultúrától függően 15-30 százalékkal lesznek alacsonyabbak a megszokottnál.
  • Az áramkimaradások továbbra is fennállnak, ami nehezíti az istállók szellőztetését, megvilágítását, a mezőgazdasági termékek hűtését stb.
  • Rossz anyagi helyzetben vannak a gazdálkodók az áron alul értékesített termékek miatt.
  • Az exportkilátások aggasztóak, ami a továbbiakban is erős nyomás alá helyezi a belföldi árakat.