fbpx

Az energiaválság lendített a spanyol paradicsomtermelésen

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 28.

A tavalyi paradicsomhiány olyan árakat hozott, hogy ismét rentábilissá vált a zöldség termesztése, főként a fűtetlen spanyol növényházakban. Egy sokéves negatív termelői trend vett fordulatot.

paradicsomfeldolgozó
Spanyol paradicsomfeldolgozó (forrás: guardian.ng)

Már kezdtek lemondani róla

Az elmúlt 10 évben Spanyolország paradicsomexportja több mint 40%-kal csökkent. Ennek hátterében a kedvezőtlen időjárási viszonyok (gyakori tavaszi fagyok), a vízhiány és a növekvő ráfordítási költségek állnak. A főbb termőterületek, mint Sevilla és Almeria komoly vízhiánnyal és a marokkói paradicsom által támasztott éles versennyel néznek szembe. Válaszul a spanyolok egyre inkább az alacsonyabb költséggel előállítható paprika és uborka termelésére álltak át.

Észak-Olaszországban szintén sorozatos aszállyal küzdenek a termelők, míg Hollandiában a fűtött termelés költségeinek megugrása fogta vissza a paradicsom-előállítást. Marokkó, Tunézia és Törökország igyekezett tavaly kitölteni azt a piaci űrt, amit a korábbi nagy ellátók hagytak maguk után, csakhogy most ezekben az országokban is aszály van. Az általános paradicsomhiány Európa-szerte 20-30 százalékos áremelkedést hozott, a legnagyobbat éppen Spanyolországban ugrott a zöldség ára. Itt a koktélparadicsomokat idén január végén már 66 százalékkal drágábban árusították (2,45 USD/kg), mint egy évvel ezelőtt.

Mégiscsak pénzes növény

A magas árakra meg is érkezett a termelői válasz: a melegebb idő beköszöntével ismét növekszik a spanyol paradicsom kínálata, és éppen ezek a fajtakülönlegességek hódítanak a leginkább. A spanyol termelés több mint 75%-a exportra irányul, a technológiai előrehaladás ezért nagyon tempós a térségben, amihez a hollandoktól szerzik be a szaktudást és az eszközöket. Emellett a félintenzív és a szabadföldi termesztést sem engedik el a helyi gazdák.

A paradicsomtermelés 2016-ban érte el legnagyobb területi kiterjedését Spanyolországban csaknem 63 ezer hektárral, ez azóta 3 ezer hektárral csökkent. Olaszországban közel 100 ezer hektárt foglal el a növény. Hazánkban alig 2 ezer hektáron termesztjük ezt a zöldséget. Spanyolországban egy négyzetméteren átlagosan 8,5 kiló paradicsom terem, amit Marokkó már 2018-ban felülmúlt 8,8 kg/m2-rel. A magyar átlag: 8,2 kg/m2.

Lásd még a témában: Májusban már sokkal jobb lesz a paradicsomkínálat.