fbpx

Nagyon távol az önellátottság szintje szójából

Írta: Barna Ferenc - 2023 szeptember 08.

Az idei évre 58 ezer hektárra csökkent a szójatermesztő területünk, önellátottságunk ezen a téren mindössze 15-20 százalékos, melyen nagyon fontos lenne változtatni – határozta meg a célt Farkas Sándor a “Margitta-sziget 92” Kft. és a Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület Szója Roadshowjának idei bemutató-sorozatának Baranya vármegyei állomásán.

Szója
Jóval nagyon a belföldi piac kereslete, mint amit itthon termelünk (fotó: Pelsőczy Csaba)

Szója önellátottságunk mindössze 15-20 százalékos

A mezőgazdaságban nagyítóval sem találni olyan ágazatot, ahol ne kellene megfelelő előképzettség, tudás és tapasztalat nemcsak a fejlesztéshez, de már a talpon maradáshoz is. Mindez hatványozottan igaz a szójatermesztésre – fogalmazott beszédében az Agrárminisztérium miniszterhelyettese. Mint mondta, ez a – talaj tápanyagkészletét a légköri nitrogén megkötése útján gazdagító – váltónövény kifejezetten gondos, jó gazdát kíván. Magyarországon az elmúlt években jellemzően 60-70 ezer hektárról 160-180 ezer tonnányi termést takarítottak be. A fehérjenövényekre elkülönített pénzügyi forrásokkal megemelt területalapú támogatás következtében a szója termőterülete Magyarországon a 2015 előtti 40 ezer hektárról 2015-ben 77 ezer hektárra ugrott, de azóta elmarad ettől az értéktől és az idénre alig 58 ezer hektárra csökkent. Farkas Sándor megemlítette, hogy szója önellátottságunk mindössze 15-20 százalékos, amelyen nagyon fontos lenne változtatni. 

Az öntözésfejlesztés elengedhetetlen

A miniszterhelyettes szólt arról, hogy a klímaváltozás miatt az öntözésfejlesztés elengedhetetlen, ez az egyik alapja a magyar mezőgazdasági versenyképesség további növelésének. Jelenleg is több, az öntözés ösztönzését szolgáló pályázat áll a gazdálkodók rendelkezésére. A támogatási kérelmeket még október 1-jéig lehet benyújtani. Eddig 766 termelő 52 milliárd forint támogatásban részesült – hívta fel a figyelmet Farkas Sándor. A jövőben is kiemelt marad a vízgazdálkodás és a hatékony öntözésfejlesztés támogatása.Az elmúlt évben elszenvedett történelmi méretű szárazság megerősít minket abban, hogy közös érdekünk az öntözött területek nagyságának növelése. Tudjuk azt is, hogy a vízkészlet hatékonyabb felhasználását eredményezi, ha a gazdák közösen, együttműködve használják azt fel.

Farkas Sándor és szója
A szemes fehérjenövény-termesztés után járó támogatás keretösszege jelentősen nőtt (fotó: Pelsőczy Csaba)

Az idei év végén, illetve 2024-ben jönnek az új pályázatok

A Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv új támogatási rendszerének megfelelően az első pályázati lehetőségek az idei év végén, illetve 2024-ben várhatóak, amelyeknek mindenki nyertese lehet. A pályázatos úton elérhető felhívások mellett kiemelt jelentősége van a közvetlen támogatásoknak is. A hektár alapon elérhető jogcímek jelentős pénzügyi stabilitást biztosítanak a termelőknek, hiszen ezek évente, normatív alapon jutnak el a címzettekhez. Az idén több új támogatási jogcímet is bevezetett az agrártárca, melyek folytatják, illetve felváltják a korábbi években megismert intézkedéseket. Az új alaptámogatás, az újraosztó támogatás, vagy az agrárökológiai program széles termelő kör számára elérhető.

Farkas Sándor kitért arra, hogy a korábbi időszak keretösszegéhez kapcsolódóan jelentősen nőtt a szemes fehérjenövény-termesztés után járó támogatás keretösszege. A Magyar Szója és Fehérjenövény Egyesület hathatós közreműködése révén 22%-al bővült és így 13 millió euró helyett mintegy 16 millió euró lesz a felosztható forrás. A beérkezett kérelmek alapján az már tudható, hogy legalább 241 euró fajlagos támogatásra lehet számítani, ami 380 forint/euró árfolyamon 91,7 ezer forintot jelenthet hektáronként.

Forrás: AM Sajtóiroda