fbpx

A gabonaválság a konzervgyárak malmára hajtja a vizet

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 szeptember 07.

100 kilométeres körzeten belül minden új jelentkezőt örömmel üdvözölne az Univer. A jelenleginél 30%-kal több hazai paradicsommal is elbírna a kecskeméti gyára.

paradicsombetakarítás
Paradicsombetakarítás (forrás: Univer)

Van paradicsom, de nem elég

Idén is viszonylag jó termésre számítanak az ipariparadicsom-termesztéssel foglalkozó gazdálkodók. Mintegy 100 ezer tonnányi paradicsomot takaríthat be az ország a becslések szerint. Tavaly 115 ezer tonna került az üzemekbe. A területalapú támogatások alapján a múlt évben 1417 hektáron, idén pedig 1465 hektáron folyik a termelés. Vagyis az átlaghozam csökkent némiképp, és még messze a betakarítás vége.

A paradicsomterületek legnagyobb arányban Békés és Bács vármegyében találhatóak, Szarvas környékén pedig kifejezett termelői koncentráció tapasztalható. Bő ezer hektár termése egyetlen gyárba, az Univer kecskeméti üzemébe kerül. A hazai feldolgozókapacitást Romániából és Szerbiából érkező alapanyagokkal lehet teljesen kihasználni. Csak az Univer önmagában 130-140 ezer tonna nyersparadicsomot képes feldolgozni. Azaz szükség lenne új belépőkre a hazai mezőgazdaságban.

Nem rázta meg a válság

A paradicsomsűrítmény világpiaci felvásárlási ára 2019 decemberi óta emelkedik (lásd grafikon). Az ágazati szereplők abban bíznak, hogy a gabonapiaci válság elhúzódásával egyre több termelő fordul majd az ipari paradicsom felé. (Lásd még cikkünket: A zöldség értéktartóbb, mint a gabona.) Ennek előfeltétele, hogy öntözhető területekkel rendelkezzen a gazdaság. Amíg nem növekszik az öntözött területek aránya, addig a paradicsomnak a csemegekukoricával, borsóval, babbal, spenóttal kell versenyeznie a lineárok alatti hektárokért. A paradicsom növényvédelmében – hasonlóan a többi kultúrához – szintén a csökkenő hatóanyag-választék okoz kihívást.

paradicsomsűrítmény ára
Forrás: tomatonews.com

Az ágazat jövőjéről szó esik majd a 2024. június 9-12. között Budapesten megrendezésre kerülő 15. Paradicsomfeldolgozás Világkongresszuson és a 17. Nemzetközi Paradicsomfeldolgozási Szimpóziumon is.