fbpx

Májusban már sokkal jobb lesz a paradicsomkínálat

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 15.

A déli országok is a hideg évkezdettel küzdöttek eddig, de mostanra végérvényesen beköszöntött a tavasz, és növények gyors regenerálódása várható. Májusban már igazi paradicsomboom várható. Ennyi konkurenciamentes idejük maradt a hazai üvegházaknak.

paradicsom
Februárban túl hideg volt rá, mostanra összeszedte magát a marokkói paradicsom (forrás: fruitnet.com)

A hideghullám leállította a paradicsomot

Az év eleji hideghullám a paradicsomtermelés napi mennyiségének több mint 80%-os csökkenését okozta – közli a Marokkói Zöldség-gyümölcstermelők és Exportőrök Szövetsége. Az éjszakai 1 és 6 fok közötti hőmérséklet hatására a növények vegetatív nyugalmi állapotba kerültek, és a termelés napi 2000 kg-ról mindössze 250-300-ra csökkent.

Mustapha Aouragh, egy paradicsomtermesztésre szakosodott marokkói agronómus szerint mára sokat javult a helyzet: „Souss Massa régióban az éjszaki hőmérséklet sem ment 13 fok alá, a nappali pedig nem emelkedett 27 fok fölé, emellett a páratartalom 70%. Egyértelműen véget ért a tél. Mostantól jelentősen csökkenteni lehet a termelési lemaradást a tavalyi évhez képest.”

Már csak a vírustól félnek

A paradicsomtermesztőknek most az a feladatuk, hogy megerősítsék a növények gyökérzetét, majd egyensúlyba hozzák a vegetatív és generatív fejlődést. Hamarosan hősokkok várhatók a marokkói termelésben, de ezek hatása csökkenthető árnyékolással, termésszabályozással és öntözéssel. Az itteni termelők legnagyobb ellensége is a ToBRFV vírus, ezért szigorú karanténszabályok érvényesek a palántákra, és minimalizálják a gazdaságokba belépő személyek számát is. A barna termésráncosodás ma 5-10 százalékos kiesést okoz a marokkói termelésben.

A termelői szövetség abban bízik, hogy a leszállítható paradicsommennyiség április közepére normalizálódik, így az exportőrök még 2-3 hónapon át teljes kapacitással szállíthatnak, mielőtt a szezon véget ér. A hazai ellátás érdekében bevezetett, jelenleg érvényben lévő exportkvóták várhatóan fokozatosan csökkennek a szállítási boom beindulásáig.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Törik a fejüket a törökök, elég-e nekik az EU piaca.