fbpx

Optigép kft: Minden egyes megtermelt szem számít!

Írta: MezőHír-2022/6. lapszám cikke - 2022 május 30.

Az Optigép Kft. az ország egyik legnagyobb gyártási múlttal rendelkező mezőgazdaságigép gyártó cége. Héjja Csaba sales és marketing manager a cég békési központjában fogadott bennünket. Az interjú után végigjártuk az üzemet, megnéztük az új fejlesztéseket is – december végén érdemes lesz visszamenni, addigra készül el az új irodaház és bemutatóterem.

Héjja Csaba sales és marketing manager, Optigép Kft.
Héjja Csaba sales és marketing manager, Optigép Kft.

– Mikor dőlt el, hogy a mezőgazdaságban találja meg a helyét?

– Igazából nálam ez már az iskolapadban eldőlt. A Szent István Egyetem főiskolai karán tanultam, gazdasági mérnök kereskedelmi szakirányon. A szakdolgozatom témája „Az EU Közös Agrárpolitika és Magyarország szerepe az intervencióban” volt. Ez számomra nagyon érdekes terület volt, hisz friss EU-tagként az országban gombamódra szaporodtak az intervenciós raktárak, és kíváncsi voltam, hogy a tengeri szállítás nélkül, illetve nem túl előnyös infrastruktúrával hogyan tudjuk érvényesíteni a lehetőségeinket. Németországban szereztem meg a szakmai alapokat, és 2013-ban a kaptam lehetőséget egy konkurens kanadai tulajdonú gépgyártó cégtől, hogy az európai országokért legyek felelős. A kukorica- és napraforgó-betakarító adapterek különböző országokban történő értékesítése volt a fő feladatom, amely kiegészült bérgyártási kapacitások kiajánlásával is, szintén OEM mezőgazdasági megrendelők számára.

Szakmai tapasztalataim során alakult ki – ami nagyon a szívemhez is nőtt –, hogy az adapterek szakértője legyek. Ehhez rengeteg beszélgetés, konferencia, üzleti tárgyalás is kellett, mert az iskolapadból ezt nem lehet megtanulni. Érdekes és sokrétű egy ilyen beosztás, mert a felhasználók felé a gyárat képviselem, viszont a gyáron belül a gazdát, a megrendelőt! Csak úgy lehet jobbnak lenni, ha a piaci visszajelzéseket, felhasználói tapasztalatokat mérlegeljük, azokra megfelelő gyorsasággal reagálunk, és beépítjük a jövőbeni fejlesztésekbe. Tapasztalataim szerint egy mezőgazdasági gépgyártónak 2-4 éven belül sikerül egy technológiai újítást bevezetni, és sikeresen alkalmazni egy terméken.

A II. világháború után indult jogelődök

– Az Optigép Kft. történetét összefoglalná röviden?

– A jogelőd 1948-ban, gépállomásként alakult, majd a 60-as évektől kezdve a Budapesti Mezőgazdasági Gépgyár (BMG), a hetvenes évek közepétől pedig a Békéscsabai Mezőgazdasági Gépgyártó Vállalat (KLADO) gyáregységeként működött. Már a BMG-s időkben is a napraforgó betakarításához alkalmazott vágószerkezet-átalakító szerelék gyártása jelentette a fő profilt. Később, a mezőgépes időkben megkezdődött a saját fejlesztésű, korszerű, behúzócsigás rendszerű, SNA típusú soros napraforgó-betakarító adaptercsalád gyártása. Rendszerváltáskor az itt állományban lévő 30 fős dolgozói körből megalakult az Optigép Kft., ekkor indult meg az exportpiac fejlesztése és a komolyabb hazai kereskedelem is.

– Manapság milyen pozíciókkal bír a cég Magyarországon és az exportpiacokon?

– Az Optigép Kft. szemes kukorica, napraforgó és cirok betakarítására kínál speciális adaptereket. Magyarországon piacvezetők vagyunk, piaci részesedésünk évente a mintegy 450 darabos hazai adapterpiac felét teszi ki. Ez nagyon komoly piaci pozíciónak számít, hiszen ebben a szegmensben még legalább 10 konkurens cég van jelen hazánkban. A piaci részesedésünk Szerbiában, Szlovákiában és Romániában is meghatározó. Az export és a hazai értékesítésünk aránya egyébként kb. 50-50%, és az elmúlt években a külföldi értékesítésünk jelentősen bővült.

– A gabonaasztalok piacán nem akartak elindulni?

– Bár beszállítóként részegységet gyártunk ugyan gabonaasztalokhoz, de ez egy borzasztóan nehéz piac. A felhasználók a kombájnokat gabonavágó asztalokkal együtt rendelik meg a forgalmazótól, illetve a gyártótól. A kombájngyárak többsége „házon belül” készíti a gabonavágó szerkezeteket, így a nagy nemzetközi adaptergyártó versenytársak is inkább kimaradtak ebből.

– Értékesítési szempontból hogyan épül fel a cég? Viszonteladók vagy saját csapat viszi ezt a feladatot?

– Elsősorban viszonteladókon keresztül értékesítünk, de belföldön van lehetőség közvetlenül tőlünk is vásárolni. Ez utóbbi kb. 10%-os aránnyal van jelen. Külföldön szintén az adott ország viszonteladóján keresztül találnak gazdára adaptereink, és ők látják el a háttérszolgáltatást, szervizt, illetve saját készletükből az alkatrészellátást is. Ezeket a feladatokat a maximális támogatásunk mellett teljesítik, hiszen kiemelten fontos számunkra is, hogy minél gyorsabban és gördülékenyebben meg tudják oldani az esetleg fellépő problémákat. Ezeknek a partnereknek külön kereskedelmi tréningeket tartunk, mely programokon minden évben kötelező rész venniük. Ezeken a találkozókon bemutatjuk az újdonságainkat, fejlesztési terveinket, illetve tapasztalatcserét is folytatunk, ahol a külföldi felhasználók visszajelzéseit is megosztják velünk.

Versenyelőnyök

– Egy betakarítási folyamat során egy jobb adapter mit tud hozzátenni a munkához?

– Bár a terményfelvásárlási árak most már kedvezően emelkedő tendenciát mutatnak, de ezzel egyenes arányban emelkednek a termesztési költségek is, így a betakarításkor az utóbbi csökkentése és a veszteségek minimálisra szorítása kiemelten fontos szempont. Betakarítás során, már az adapternél a lehető legkisebb mértékre kell szorítani a veszteség kockázatát. A napraforgó-betakarító adapterünk ebben tényezőben a piacon élenjáró pozíciót tölt be, hiszen 0,3%-os szemveszteséggel dolgozik. Az adapternek harmonizálnia kell a kombájnnal, a munkaszélességének optimális terhelést kell biztosítani a betakarítógép számára úgy, hogy közben a lehető legnagyobb munkasebesség mellett az adapterveszteséget a minimálisra szorítsa. A felhasználók számára rövid az optimális körülményeket biztosító betakarítási időszak, így érthető, hogy minél hamarabb a magtárban szeretnék tudni a terményt.

A hajtóművek beszerelését végzi az Optigép Kft. egyik munkatársa egy napraforgó-adapteren

Az OptiCorn és az Opticorn Premium kukorica-betakarító adapterek fejlesztésénél az elsődleges szempont az volt, hogy a piacon olyan gépekkel tudjunk megjelenni, amelyek megfelelnek a magas elvárásokat támasztó felhasználók igényeinek is, biztosítva számukra a hatékony, gazdaságos munkavégzést. A mi csőtörő adapterünk törőhengerei 20%-kal hosszabbak a konkurens adaptereknél alkalmazottnál, ezáltal a letört kukoricacsövek a lehető legkevesebb szármaradvánnyal kerülnek a kombájn cséplőrendszerébe. Fontos a zúzás, a szárapríték minősége és egyenletes vágáshosszúsága. A magas teljesítményű szárzúzó kései tökéletesen lefedik a törőhenger területét, ami 5–6 cm-es aprítékhosszúságú, egyenletes zúzást eredményez. Az OptiCorn adapter alaptartozéka a szártaposó, amely a kombájn gumiabroncsait védi a gyors elhasználódástól.

Az oldalmagasító száraz kukoricaállomány esetében a kukoricacsövek oldalra történő kipattanását akadályozza meg. Szintén a csövek kipattanásának kockázatát csökkentik a sorok között elhelyezett sorválasztó műanyag burkolatelemekre szerelt csőmentő gumilemezek. A felhasználói tapasztalatok azt mutatják, hogy a fémburkolatok jobban elnyelik a csőtöréskor lepattanó csövek ütközési energiáját, így csökken a kipattanás veszélye.

Gyártás

– A megnövekedett igényt hogyan bírja a gyártókapacitás lekövetni?

– Igazából még mindig nincs kihasználva a teljes kapacitásunk. Tudnánk többet gyártani, de a piac változik. Korábban a merev vázú, 6 soros munkaszélességű adapterek voltak a legnépszerűbbek, viszont napjainkra ez a trend is megváltozott, és a nagyobb munkaszélességű, összecsukható vázszerkezetű változatok aránya egyre nő. Ezt a tendenciát erősíti a kombájnpark összetételének változása, a kombájnok betakarítási teljesítményének növekedése is, amelynek optimális és költséghatékony kihasználásához ideálisan illeszkedő munkaszélességű adapterekre van szükség. Viszont a nagyobb munkaszélességű, összecsukható vázú adapterek, melyek zúzóval vannak ellátva, nagyobb gyártáskapacitást igényelnek, mivel merev vázas társaikhoz képest akár háromszor több időbe kerül legyártásuk. Évente 6-700-at le tudunk gyártani, így még megfelelő tartalékkal rendelkezünk a rendelésszám emelkedésének teljesítésére.

A napraforgó-betakarító adapterek szalagszerűen készülnek az új szerelőcsarnokban

– Fontos a szerviz és alkatrészellátás. Hogyan látják el hazánkat és az exportpiacokat?

– Egy-egy konszignációs raktárunk van a külföldi partnereknél. Nyilván, ha valami gyorsan kell, azt külföldre postaszolgálattal teljesítjük. Belföldön a nagy viszonteladók tartanak készletet, és persze mi is kiszolgáljuk a vevőket, akár hétvégén is, ha úgy adódik. Az Optigép Kft. elhivatott abban, hogy hétvégén, ünnepnapon se maradjanak alkatrész nélkül a gazdapartnereink.

– Az elmúlt másfél-két év talán még nehezebb helyzetbe hozta a gyártókat az alapanyaghiány és az áremelkedések miatt. Hogyan érinti ez önöket?

– Hát, 2021-et írtunk, amikor arra gondoltunk, hogy ezen a téren ennél rosszabb már nem lehet… Mi történt ekkor? Elindultunk nagyszabású akciókkal, meg is dupláztuk a kukoricabetakarító adapterek eladási volumenét, ezzel párhuzamosan meg sajnos a beszállítók nem tudták tartani a tempónkat. Így mi már tavaly ősszel berendeltük azokat az anyagokat, alkatrészeket, amelyekre idén van szükségünk, hogy ne kelljen a gyártásnak az utánpótlás hiánya miatt leállnia. Ugyanakkor, bár még van szabad kapacitásunk, ezért igyekszünk óvatosan tervezni, mert nem akarunk abba a hibába esni, hogy szezonális termékkel beragadjunk. Az árak emelkedése folyamatos… Némely tételnél az elmúlt évekhez képest 4-5-szörös drágulással kaptunk ajánlatot a beszállítóktól, és érdekesség, hogy volt olyan ajánlat, amit csak 2 órán át tartottak fent a partnerek, mondván, hogy ha nekünk nem kell annyiért, viszi majd más. Azért ez nem egy szokványos piaci helyzet…

Most is növekszünk tavalyhoz képest, de óvatosak vagyunk. A háború közvetlenül és közvetve is érint bennünket. Nekünk mindkét érintett ország dinamikusan növekvő felvevőpiacunk volt, ehhez képest jelentősek a visszaesések. Persze Európában akkora most a kereslet, hogy akár ott is el tudjuk adni a felszabaduló kontingenseket. Figyelnünk kell, mert a világban akadozik a logisztika, az öntvények, hajtóművek késve jönnek. Beépülő alkatrészek tekintetében kötött helyzetben vagyunk. Ukrajnában jelentős nyersanyag-előállító egységek vannak, de szerencsére jelentős raktárkészletet építettünk ki a háború előtt ezekből, így nem befolyásolja a jelenlegi háborús helyzet a gyártási kapacitást.

Mivel szűk keresztmetszetet jelent a hegesztés, a közelmúltban hegesztőrobotokkal bővítették a gépparkot

Fejlesztések

– 150 fő dolgozik önöknél, az irodai alkalmazottól a soron dolgozó szakemberekig. Mennyire nehéz megfelelő szakembert találniuk?

– Szerencsés helyzetben vagyunk, sorban jelentkeznek az adapterek gyártása terén nagy szakmai múlttal rendelkező, magasan képzett szakemberek hozzánk. Részt veszünk egy továbbképzési programban is, amelynek során a legjobbakat igyekszünk megfelelő ajánlattal magunkhoz kötni. Vannak bizonyos területek, mint például a hegesztés, ahol még így sem egyszerű a szakember-utánpótlás, ezért, alkalmazkodva a kialakult helyzethez, nemrég hegesztőrobotokba is beruháztunk. Ezzel pár embert ki tudunk váltani, és a minőség is folyamatos ezekkel a gépekkel. A kutatás-fejlesztéssel egy közel 10 fős csapat dolgozik; az OptiCorn kukoricacső-törő adapter esetében szeretnénk további fejlesztéssel előrukkolni, ami a versenyképességet és az ár/érték arányt is javítja majd.

– Milyen fejlesztések folynak még a gyárban?

– December 31-éig egy új irodaház és bemutatóterem is megépül. Ott lesznek a vevőtalálkozók, bemutatók is, ott dolgoznak majd a fejlesztők, gyártás-előkészítők is. Ez egy 500 milliós beruházás része is. A szerelőüzemet is bővítjük idén, járatópadokat telepítünk a végjáratópontokhoz. Így szeretnénk az ISO-szabványnak 100%-ban megfelelni. Végül azt is érdemes megemlíteni, hogy CNC-gépeket is vásároltunk. A GINOP-pályázatok segítettek a fejlesztésekben. A weboldalunkat is fejlesztjük, az eddigi lokális céget minden tekintetben szeretnénk nemzetközileg ismertté és elismertté tenni.

– Az ön számára most mi a legnagyobb feladat így, 2022 tavaszán?

– A brandépítés, valamint szorosabb kapcsolattartás a gazdákkal és az exportpiacok fejlesztése. Ezenkívül a kukoricabetakarító adaptereknél a további piaci részesedés növelése – ezek a fő feladatok. De mindennek az alapja az, hogy én is, mi is még közelebb kerüljünk a végfelhasználóhoz.

Fodor Mihály