fbpx

Jó fajtaválasztással az inputköltségek csökkenthetők

Írta: - 2022 szeptember 09. -Hirdetés

A HYFI hibrid bizonyítottan kiválóan hasznosítja a kijuttatott műtrágyát.

Az elmúlt hónapok kiszámíthatatlan agrárpiaci fejleményei következtében nemcsak a terményárak, de az inputanyag-árak is jelentős emelkedést mutatnak. A műtrágyaárak soha nem látott magasságokba emelkedtek, így a termelők költségkalkulációja során joggal vetődik fel az a kérdés: megéri-e a korábban tervezett intenzív tápanyagellátást biztosítani az őszi búza számára, illetve reálisan mekkora a magasabb műtrágyaköltségek megtérülésének esélye?

A kérdések megválaszolásához fontos támpontot nyújthatnak a Debreceni Egyetem kutatásai, melyekben számos búzafajtát és -hibridet teszteltek. A tartamkísérletek legújabb eredményei szerint a búzagenotípusokat alapvetően négy csoportba lehet besorolni a természetes tápanyag-hasznosító képességük és műtrágya-reakciójuk alapján. A termesztés számára a gyakorlatban azok a legjobbak tápanyag-reakció szempontjából, amelyek a talaj természetes tápanyagkészletét és a kijuttatott műtrágyát egyaránt jól képesek hasznosítani.

Búzafajták, tápanyag-reakciók, grafikon
Forrás: Dr. Pepó Péter – Új alapokon a jövő búzatermesztése

A vizsgálat szerint a fajták tápanyag-hasznosítása és trágyareakciója rendkívül széles skálán mozog, ezzel szemben a hibridbúzák (az ábra jobb felső sarkában sárgával jelölve) jól kivehetően mindkét vizsgálati szempont alapján a legjobbak között teljesítettek. Különösen kiemelendő a HYFI hibrid, mely mind a tápanyag-hasznosítás, mind pedig a trágyareakció alapján a legjobb eredményt érte el, ismét igazolva a hibridek azon általános tulajdonságát, hogy használatukkal jelentősen javítható a búzatermesztés hatékonysága, így a jövedelmezősége is.

HYFI teljesítménye, grafikon

A HYFI kiszámíthatóan magas hozamra és jó malmi minőségre (B1/A2) képes, univerzális hibrid, a legszélesebb vetésidő-intervallummal. Agronómiai szempontból kiválóan kezelhető állományt képez, amelyet nagy szalmájú, erőteljes felépítésű és egészséges növények jellemeznek. Télállósága, szárazságtűrése kimagasló. A HYFI az üzemi területek és a posztregisztrációs kísérletek bajnoka, amely akár relatív 12%-os termésfölényre képes.

Ha Ön a korábbi évek gyakorlatához képest kevesebb műtrágyával tervez, de szeretne továbbra is nagy termést betakarítani, akkor válassza a HYFI-t!

Blum Zoltán
ügyvezető
SAATEN-UNION Hungária Kft.
www.saaten-union.hu