fbpx

A hagyma és a krumpli akkor is jól fogy, ha drága

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 28.

Van, amiről le lehet mondani válság idején, és van, amiről nem. A krumpli és a hagyma az utóbbi kategóriába tartozik. Alaposan fel is ment az áruk.

hagyma krumpli
Nélkülözhetetlenek a táplálkozásban (forrás: dailynews.lk)

Az alapélelmiszerek forgalmazói a szerencsésebbek

Egy dortmundi zöldségnagykereskedő, Carl Bleyert szerint a hagyma forgalmazása nyereséget termelt 2022-ben. A tapasztalt beszerző-értékesítő szerint a nagybani piac hangulata semmit nem változott a válságban. Az idei karácsony csak annyiban különbözött a többitől, hogy az alapélelmiszereken túl kevés dolog fogyott igazán. „A mogyoróról például le tudnak mondani az emberek, de a burgonya, a hagyma vagy alma mindig ott lesznek a háztartásokban. A krumpli forgalmán sem érzünk csökkenést” – jegyezte meg a cégvezető.

A kisebb hagyma is drágább

A hagyma november végén/decemberben menetrendszerűen megdrágul, ez nem újdonság, most azonban a drágább tételek kisebb hagymafejeket takartak a spanyol aszály miatt. Ezért értékesíteni is nehezebb volt. „Most ráadásul nemcsak drága a spanyol termék, de az eltarthatósága is romlott” – mondja Bleyert, aki a hiányzó bevételt Hollandiából származó hagyma felvásárlásával pótolta. „A holland áru kisebb méretű, de jól eltartható, és ami a fő, a spanyolhoz mérten most 5 eurót nyerek rajta 25 kg-onként.” A német kereskedő hetente két kamionnyi árut, durván 50 tonna hagymát szállít be az országba.

Természetesen német hagymák is vannak a kínálatában, ezeket 50-100 km-es körzetből szerzi be. Az 5 kg-os zsákokban 40-60 mm-es vagy 50-70 mm-es méretű hagymák találhatók, ezek ára egy év alatt megduplázódott. A kereskedő szerint mindig is voltak nagy áringadozások, a csúcsok jellemzően a kínálat szűkülésének és a kereslet felfutásának idején bontakoznak ki, ilyen a decemberi időszak és a tavasz beköszönte. Tehát nemsokára ismét árcsúcs közeleg.

Lásd még a témában: Berúgták a ziccert a hagymával a lengyel kereskedők.