fbpx

Török aszály: az őszi búza ötöde végveszélyben

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 29.

Nincs olyan gabonaféle, amiből ne szorulna importra Törökország, de a behozatal valójában jóval meghaladja a belső igényeket. A tengerparti ország a Közel-Kelet és Afrika belseje felé is továbbít – jobbára feldolgozott – árukat.

aszály búza
Az állomány egy része már most menthetetlen (forrás: osuwheat.com)

Búza, árpa, rizs

Törökország tavalyi búzatermése 17,25 millió tonna volt. Annak dacára, hogy évről évre több mint egymillió tonnával növekszik a termelésük, ez még mindig nem fedezi az ország szükségleteit (20,5 millió tonna). A behozatal a különbözetet jóval meghaladja, 10 millió tonnára becsülhető a futó értékesítési szezonban, mivel az ország exportjában fontos árucikk a tészta és a liszt. Az orosz-ukrán háború megnövelte az országba áramló búza mennyiségét. Az USDA szerint csak 2022 első felében 10 százalékkal több, 4,5 millió tonna búzát fogadott a háborúzó felektől, és a gabonafolyosó még csak ezután nyílt meg (augusztus elsején).

Az idei őszi búza vetése novemberben fejeződött be Törökországban, de az időjárás ismét aszályosan alakul, amit ebben a cikkben is jeleztünk. Októbertől december végéig az előző évi csapadékmennyiséget is 29 százalékkal alulmúlta a lehullott eső, a sokéves átlagtól pedig 38 százalékkal maradt el. Az ország északnyugati részén, ahol a búzatermés 15-20 százalékát szokták előállítani, 60 éve nem láttak olyan szárazságot, mint most.

Árpából tavaly 7,4 millió tonna termett tavaly Törökországban, de 8,4 millió tonnát igényelne az ország. A behozatalt 1,6 millió tonnára teszi az USDA. Most ez a novemberben elvetett kalászos is az aszállyal küzd.  

Rizsből október végéig 600 ezer tonnát arattak, ami a szokásos mennyiségnek felel meg. Ebből is nagyobb a belső felhasználás, mint a termelés (760 ezer tonna). A becslések szerint 430 ezer tonna rizst importál az ország a futó szezonban, de ebből ki is szállítanak 250 ezer tonnát a szomszédos országokba.

Kukorica

Kukoricából 2022-ben 6,8 milliót tonnát hordtak be a gazdálkodók, ami 300 ezer tonnával jobb eredmény a 2021. évinél, azonban messze van a 9,4 millió tonnás belső szükséglettől. A növekedést alapvetően a javuló hozamok okozták. Törökországban a másodvetésű kukoricát decemberben takarítják be, ennek becsült mennyisége 1 millió tonna volt. Az import mennyiségét az elemzők 3,3 millió tonnára teszik, ebből Szíria és Irak irányába is tovább utazik majd nagyjából 500-800 ezer tonna. Törökország legfőbb kukoricabeszerzési forrása a tavalyi adatok szerint Ukrajna volt, őt Argentína és Románia követte a sorban.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: A törökök import búzából lettek világelsők a lisztexportban