fbpx

Berúgták a ziccert a hagymával a lengyel kereskedők

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 12.

70 forintnak megfelelő összegről 200 forintra ugrott Ukrajnában a vöröshagyma kilónkénti ára egyetlen év alatt. A lengyelek profitáltak ebből a kihagyhatatlan piaci ziccerből. Eközben hazánkban 500 forint felett járnak a bolti árak.

hagyma
A magyar termelők 220-250 forintot remélnek érte

Sok hagyma kis szállítással

A magas hőmérséklet és a kevés csapadék a múlt évben sok európai országban a hagymatermés visszaesését hozta. Spanyolországban, az EU második legfontosabb termelőjénél (az első Hollandia) 40 százalékkal csökkent a kibocsátás. Lengyelországban viszont kiváló évet zártak a termelők. 2021-hez képest 60 százalékkal több fej került a tárolókba, átlépve a 700 ezer tonnát. Pedig az elvetett terület (23 ezer hektár) 2,5 ezerrel kisebb volt, mint az utóbbi 5 év átlaga.

A nagy hagymatermelők közül Lengyelország fekszik a legközelebb a háborúzó Ukrajnához, ahol nagyon visszaesett e kedvelt zöldségnövény előállítása. Ezt használták ki a lengyel exportőrök, 62 százalékkal növelve az ide irányuló exportbevételüket.

Árdinamika

Az árak alakulása jól érzékelteti az új termés megjelenését, majd élénk exportját. A lengyel belföldi fogyasztói ár szeptemberben 0,91 dollár/kg (371 Ft/kg) volt, Ukrajnában 0,84 dollárt (343 Ft/kg) adtak egy kiló hagymáért, míg hazánkban ekkor 1,35 dollárért (550 Ft) tudtak a vásárlóknak hagymához jutni a globalproductprices.com szerint. Decemberben a kiváló termésnek köszönhetően a lengyel átlagár már csak mintegy 212 forintnak felelt meg, de így is 60 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál – köszönhetően az erős exportnak.

Sokkal rosszabbul jártak a vásárlók azonban ott, ahol importra szorul az ország. Ukrajnában december közepén 19,07 hrivnyát (198 Ft) fizettek a vásárlók egy kilogramm vöröshagymáért. Ez volt 2004 óta a legmagasabb decemberi ár, csaknem háromszor magasabb, mint 2021-ben. Hazánkban most a piacokon 420-450 forint körüli összeget kell leszurkolni a termékért, míg az üzletláncokban 500-550 forintot is elkérnek érte – szeptember óta szinte semmi nem változott a helyzet.

Ezek a cikkek is érdekelhetik a témában:

Hagymapiac: csúcsra ért a hullámvasút

A magyar hagymafogyasztás harmada importra épül