fbpx

Mezőgazdasági profilok a NAV célkeresztjében

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 13.

Bár az adóhatóság bárkit, bármikor és akárhányszor ellenőrizhet, minden szezonnak vannak kiemelt „célpontjai”. Idén az élelmiszertermeléssel kapcsolatban mezőgazdasági terményekkel foglalkozó cégek is a listára kerülnek.

gyümölcsös

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idei ellenőrzési tervétben továbbra is kiemelt figyelmet kapnak a jelentős költségvetési kockázatot hordozó tevékenységek. Az idei ellenőrzési terv  keretében kiemelt feladat a nagy élőmunkaerő igényű foglalkoztatással összefüggő adócsalások feltárása például a vagyonvédelemben, a munkaerő-kölcsönzéssel, takarítással foglalkozók közt. Ugyancsak ellenőrzik az online kereskedelem cégeit.

A kiemelt profilok között szerepelnek továbbá az élelmiszeriparral, mezőgazdasággal összefüggő árukat, terményeket forgalmazók, a mezőgazdasági termények beszerzői (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya), és az élelmiszeripari termékek előállítását végzők is. Emellett a zöldség-gyümölcs nagykereskedelemben érintett vállalkozások is. (Ugyancsak szerepel a NAV kiemelt ellenőrzései közt az építőipari, a (használt) gépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, a gépjárműjavítás, a számítástechnikai termékek kereskedelme, a turizmus, az áru-, étel- és személyszállítás.)

Fotó: Illusztráció (Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)