fbpx

A háztáji mint a túlélés záloga

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 27.

Ukrajnában a vidéki családok már régóta védőhálóként tekintenek a veteményesükre, ami biztonságot nyújt számukra válságok, munkanélküliség, járványok vagy háború esetén. Sajnos, a történelem most is visszaigazolta: akinek van egy kiskertje, az kevésbé kiszolgáltatott.

baromfiudvar
Veteményes és baromfiudvar: a túlélés alapfeltétele (forrás: fao.org)

Minden második család kertészkedik

Ukrajnában a háztartások több mint fele, 8,3 millió család vesz részt valamilyen kisüzemi mezőgazdasági termelésben. A legtöbb háztáji kis területtel működik, leginkább kertészeti termékeket, tejtermékeket és baromfihúst állít elő. Nem a hatékony termelésről híresek, mégis szívesen foglalatoskodik a kerttel a vidéki lakosság. Ezek az apró üzemek szerény, de nagyon megbízható teljesítményt nyújtanak, különösen válságok idején.

Már a Covid is ráirányította a figyelmet az önellátás fontosságára. Igaz, a piacok bezárásával erősen lecsökkent a termények értékesítési lehetősége, viszont legalább a család élelmezése biztosítva volt. A városokban azonban hiány volt bizonyos zöldségekből, gyümölcsökből, húsokból és alapvető tejtermékekből. Végül az ukrán kormányzat belátta, hogy rugalmasabb karanténpolitikára van szükség, és újra engedélyezték a piacozást.

Elöregedő vidéki lakosság

A háztájikban sok kézierőre van szükség, de az olyan nehéz munkákra, mint a szántás, burgonyaültetés, vagy aratás bérmunkát is igénybe vesznek. Emellett műtrágyát és takarmányt vásárolnak az állataik számára. A legtöbb esetben a családtagok a saját járműveiket használják, hogy az árut a közeli piacokra szállítsák. Az elöregedő vidéki népesség a legnagyobb gátja annak, hogy a sok fizikai munkát igénylő háztájik földterületei bővüljenek. A háztájik mérete többnyire nem haladja meg a negyedhektárt. Akik üzletszerűen meg akarnak élni a földből, ennél jóval nagyobb területet igényelnek, és fokozatosan felvásárolják azokat a földeket, amelyek eddig csak mellékesként szolgálták a családokat.

A háztáji ismét felértékelődik

Ukrajna a 10 hektár feletti területeket tekinti „profi” gazdaságoknak. Ezek a kisebb-nagyobb családi gazdaságok állítják elő az országban a legtöbb zöldséget, gyümölcsöt és bogyós gyümölcsöt, és ezek foglalják el az ukrán mezőgazdaság terület 30 százalékát. Igaz, a földek döntő többségét a tulajdonosaik már bérbe adták a még nagyobb üzemeknek. A háború mégis a kisüzemek reneszánszát hozhatja: megerősítette az emberek hitét abban, hogy a kiskert egyfelé garancia a túlélésre.

Ez a cikk is érdekelheti: Van hová menekülni: beindult a falvak fejlődése.