fbpx

Dollármilliárdokat hoz a mogyoró

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 23.

A mogyoró átadási ára kilóként 1,1-1,7 dollár között szórt az elmúlt években. Idén nyomott árszint várható, de a törököknek így is dollármilliárdokat hoz ez a dióféle. Olaszország, Azerbajdzsán és Grúzia is nagyon rástartolt a termelésére.

mogyorószedés
Mogyoróbetakarítás Törökországban (forrás: XinhuaNet)

A világ mogyorótermelésének 75 százaléka Törökországban zajlik. Az ország mintegy 730 ezer hektáros termőterületének harmada a fekete-tengeri régióban található. A termés 80-85 százalékát exportálják, ebből éves szinten mintegy 2,5 milliárd dollárt bevételük van. A helyi agrárminisztérium szerint kétszer ennyi valutát is hozhatna ez a dióféle, ehhez mindössze a hozamok növelésére lenne szükség.

Hatalmas terület, gyengécske termésátlag

A török termésátlag hektáronként bő egy tonna, ezt kétszeresen meghaladja a franciák, a kínaiak és az amerikaiak 2,2-2 tonnás átlaga a FAO 2019. évi adatai szerint. Nagyon jönnek fel a térségben a grúzok is, ahol az átlaghozamok már elérik 1,8-1,9 tonnát, a termőterület nagysága pedig a 13,5 ezer hektárt. Azerbajdzsánban pedig már közel 44 ezer hektárt foglal el a növény, és az átlaghozamok megegyeznek az olaszországival (1,2 t/ha), ahol 80 ezer hektáros kultúrává nőtte ki magát a mogyoró. Ez a két ország foglalja el a dobogó második és harmadik fokát a mogyorótermelésben, de ketten együtt is csak a török kibocsátás ötödét képesek előállítani.

Nyakukon a mogyoró

Törökországban a várhatóan 730-750 ezer tonnás idei mogyorótermés különösen annak fényében lesz sok, hogy még rengeteg az áthúzódó, eladatlan készlet is. Az elmúlt év termésének ékesítése ugyanis messze nem a megszokott ütemben halad. Eddig a szezon 10 hónapja alatt mindössze 262 ezer tonna mogyorót tudtak eladni a törökök 1,6 milliárd dollár értékben.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Egyre több magot csemegézik a világ.