fbpx

A hazai vetőmagot leginkább kalászosokból becsüljük

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 21.

Magyarország a vetőmag-előállítás területét tekintve az Európai Unió nyolcadik legnagyobb szereplője, a világkereskedelemben pedig az ötödik legfontosabb exportőr. Elismert termékünk a kukorica- és a napraforgó-vetőmag, de a hazai nemesítés elsősorban a kalászosok terén erős. Fajtákat szaporítani ugyanis lényegesen olcsóbb, mint hibrideket.

 

búza vetőmag
Búzából becsüljük a hazait (forrás: agrofil.hu)

 

Magyarország vetőmag-szaporító területe 2020-ban 121 ezer hektárt ért el, az előző évhez képest közel 4 százalékos volt a növekedés. Ezzel a területnagysággal hazánk az európai rangsorban a nyolcadik helyet foglalta el. Évente közel 100 ezer tonna vetőmagot viszünk ki az országból, a legnagyobb tételben hibridkukoricát és napraforgót.

Kukoricából közel 30 ezer hektárra emelkedett vetőmag-előállítás területe 2020-ban, 9 százalékkal bővült egyetlen év alatt. A napraforgóvetőmag termelési területe viszont 28 százalékkal zsugorodott, szűk 2300 hektárra esett vissza. A hazai nemesítésű vetőmagok itthoni használata leginkább a kalászosok terén erős, itt egyes kultúrákban ezek dominálják a termelést.

 

Hazai favoritok a kalászostermelésben

A kalászosvetőmag-termesztés területe 13,5 százalékkal ugrott meg 2020-ban, megközelítette az 50 ezer hektárt, ebből mintegy 30 ezer hektárt az őszi búza foglalt el (13,6 százalékos területbővüléssel). Ez a területnagyság nagyjából a hazai búzaterület 80 százalékára biztosít vetőmagot. A gazdálkodók azonban csak a termőterület 44 százalékán vetnek hazai fajtát, és csak a terület felén használnak fémzárolt magot.

Őszi árpából és tritikáléból, valamint tavaszi zabból a hazai genetika dominálja a termelést, míg tavaszi búzából és árpából, valamint őszi rozsból inkább az uniós vetőmagkínálatból választanak a gazdák. Az őszi árpa vetőmag-előállítása bővült a leginkább 2020-ban: 16 százalékkal 5800 hektárra növekedett. Ez a hazai ősziárpa-terület közel 60 százalékára biztosít vetőmagot. A durumtermesztésben fele-fele arányban oszlanak meg a hazai és az uniós fajták. Ezt a kalászost bő 1500 hektáron szaporították 2020-ban. A hazai előállítású durumvetőmag teljes egészében itthon kerül felhasználásra. Őszi zabot és tavaszi tritikálét kizárólag hazai nemesítésből vetnek a gazdák.

A további részletekért kattintson az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) oldalára. Ez a cikk is érdekelheti a témában: Vetőmag: hazánk még a top5-ben, de nagy harc indul holnap.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina