fbpx

Nagyon drágán adják a zöldséget – ismerik el a hollandok

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 27.

A holland üvegházas termelésből származó zöldségek ára általában „normálisan” viselkedik. Most viszont már túlzottan is kompenzálja a termelési költségek növekedését – ismerik el maguk a holland kereskedők is.

paradicsom
Tény, hogy drága volt fűteni – de ennyire? (fotó: Horizont Média)

Pánikol a piac, jó az ár

A fürtös paradicsom ára 5,50-6 euró körül mozog. Ez a kétszerese a tavalyinak” – mondja Philip van Geest, a Van Geest International munkatársa. „A gömbparadicsom ára is meglepően tartja magát: dobozonként 5 és 6 euróra tehető” – közli a holland kereskedő. Szerinte ennek az az oka, hogy a termelés magas gázárak mellett folyt, az értékesítés pedig megkésve indult el, így a szerződéses árak is magas szintről indultak.

Van Geest úgy tapasztalta, hogy a kaliforniai paprika két héten át szintén nagyon drága volt az átmeneti kínálatszűke miatt. A termelők ugyanis kevesebb palántával kezdték meg a szezont. Egy kisebb hullámvölgyet követően most körülbelül 9-9,50 eurót lehet elkérni a piros kaliforniai paprikáért, 8,50-9 eurót a zöldért és 11,50-12,50 eurót a sárgáért. A narancsszínű 10,50 euró körül mozog. Mindegyik ár az 5 kg-os dobozokra értendő. A holland kereskedő nagyon elégedett ezzel az árszínvonallal.

Angliával is olajozottan megy az üzlet

„12 darabos kiszerelésben 4 vagy 5 eurót ér a kígyóuborka, ami szintén kiváló ár. Csak a padlizsánpiacon látok lemaradást, ebből egy doboz termék 3,75-4,50 euróért értékesíthető.” Philip van Geest az Egyesült Királyságba irányuló értékesítési lehetőségeket is jobbnak látja idén. „A felesleges költségek elkeserítőek a belépéskor, de a kereskedelem talán a korábbinál is élénkebb most Angliával. Szerencsére ismét kitolták azt a dátumot, amikortól a zöldségeket és gyümölcsöket növény-egészségügyi ellenőrzésnek kell alávetni.”