fbpx

Gyönyörű termésünk lesz

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 27.

Az EU Bizottság terméselőrejelzése szerint kiváló évünk lesz idén, minden vizsgált kultúrában az ötéves átlagot többé-kevésbé meghaladó hozamokra van kilátás. Hiszi, vagy sem, az egyik legjobban teljesítő növény éppen a repce lesz.

búza
A kalászosok jól viselték az átmeneti száraz időszakokat (fotó: Horizont Média)

Az utolsó pillanatban jött az eső

Április 1. és május 20. között az időjárás Európa legtöbb részén a szokásosnál szárazabb volt, ezért az őszi vetések terméskilátásait kissé lefelé módosították az elemzők, de még így is egy hajszálnyival az ötéves átlag felett alakulhat az őszi árpa és a búza termése. Mivel a májusi esők rendben megérkeztek, a befejezésre jók a kilátások.

A földekből ugyanakkor még mindig hiányzik a víz, különösen Franciaország, a Benelux államok, az Egyesült Királyság, Dánia, Németország, Lengyelország, Szlovénia, Horvátország, Románia, Bulgária, Görögország, Törökország és Ukrajna területein. Magyarországon a Dél-Alföld szenved a vízhiánytól. A becslések szerint termésdepresszióval kell számolni a bolgár, a francia és az ukrán kibocsátásban.

időjárás EU
Forrás: JRC MARS jelentés

A magyar termés átlagon felüli lesz

Az őszi vetésű növények összességében egész jó kondícióban vannak, szép termés várható. A repce átlaghozama uniós szinten 3,2 százalékkal haladhatja meg az ötéves átlagot, az elemzők 3,17 tonnás termést várnak.

  • A magyar repcetermést szintén jónak ítélik, 3,14 tonnára becsülik az országos átlagot (+6,6% 5 éves átlag).
  • Az őszi árpa termésátlaga a 6 tonnát is átlépheti (+5,5%), a tavaszi árpa 4,3 tonnát hozhat (+3,8%).
  • A búza országos átlaga 5,7 tonnára tehető (+4,6%), a durum is súrolhatja az 5 tonnát (+4,5%).
  • A tritikálé kiváló lehet: 4,33 t/ha (+7,7% vs. 5 év).

A tavaszi vetésű növények mögött egy nehéz szezonkezdés áll, a hideg, száraz viszonyok miatt egészen májusig lassú volt a növények fejlődése. Ennek ellenére a burgonya és a cukorrépa esetében messze átlagon felüli uniós termést jósolnak most, a szójától és a napraforgótól is jó teljesítményt várnak. Egytelen kivétel van, a nitrogénigényes kukorica, amelyik csak átlagos eredményt produkálhat idén a becslések szerint.

A várható magyar kukoricatermést azonban jónak ítélik (7,75 t/ha), de leginkább a cukorrépa terén számítanak kiugró eredményre, 66,6 tonnára átlagban, ami 12 százalékkal lépné túl az ötéves átlagot. A szóját 2,7 tonnára, a napraforgót közel 3 tonnára becsülik – de még messze a betakarítás. Ránk férnek a szép számok, tavaly csak a bolgároknak volt hozzánk hasonló pechük az időjárással.