fbpx

A biobarack is kevesebbet ér egy eurónál

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 július 23.

Az inflációs környezet nagyon visszaveti a biotermékek forgalmát. A biobarack olcsó, mégsem fogy. Így az eladott mennyiséggel sem kompenzálható az áresés mértéke.

őszibarack
Nincs szerencséjük az idei évvel a francia biobarack-termelőknek (fotó: Horizont Média)

A nagy múlt sem garancia

Ma már főként Dél-Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban termesztenek csonthéjas gyümölcsöt, de történelmileg a francia Rhone-völgy volt a barackfélék egyik fő termőterülete Európában. Itt biogazdálkodik az Agrobiodrom is. A cég hozzávetőlegesen 200 hektáron termel őszibarackot. Ezen kívül cseresznyét, bogyós gyümölcsöket, salátát és a mediterrán lecsóhoz való zöldségeket, illetve fügét állítanak elő teljesen bio körülmények között. Ám válság idején nem fogynak ezek a réspiaci termékek.

Kevés a barack, de nem is keresik a vásárlók

„Több mint 30 éve figyelem a bio őszibarack és nektarin piacát, és nagyon régóta nem láttam ilyen alacsony árakat. 0,80–1 eurós kilónkénti áron adjuk tovább a barackot, ami alacsonyabb a tavalyinál. A bioszektort különösen sújtja a mostani válság. Általánosságban elmondható, hogy az áraink a legtöbb termék esetében nagyon alacsonyak” – mondja Eric Kabouny, az Agrobiodrom vezetője.

Sajnos a mennyiséggel sem tudják kompenzálni a nyomott árakat. Eddig az őszibaracktermést elsősorban az átlag alatti hőmérséklet befolyásolta, májusban például inkább márciusnak felelt meg az időjárás. Aztán megérkezett a déli szél, ami felgyorsította a gyümölcs érését. Végül nagy esők jöttek, a kampány végén pedig jégverés, amelyek a gyümölcs minőségét befolyásolták. Kevés a szép portéka, erős válogatásra van szükség a barackokban.

Lásd még a témában: Föl-le ugrál a barack ára – ez van a hátterében.