fbpx

A válságkezelési csomagból 6,4 milliárdot kapunk

Írta: Barna Ferenc - 2022 március 24.

Az összesen 500 millió eurós válságkezelési csomagból hazánk közel 6,4 milliárd forint összegben részesül, ez a rendelkezésre álló forrás 3,4 százaléka – a hírt Nagy István agrárminiszter jelentette be.

Mezőgazdasági munkagépek
A támogatást a tagállamok a bajban lévő mezőgazdasági ágazatok támogatására fordíthatják (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A több elemből álló uniós válságkezelési csomag fontosabb része a pénzügyi támogatás

A megnövekedett input költségek és az orosz-ukrán háború miatt nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazatok támogatása indokolt, a csomag ezt a célt szolgálja.

A legfőbb elem a rendkívüli támogatás, amelyet a tagállamok a leginkább bajban lévő mezőgazdasági ágazatok támogatására fordíthatnak. Magyarország közel 17 millió euró, mintegy 6,4 milliárd forint összegben részesül a válságkezelési csomagból.

A másik fontos elem a zöldítési követelmények enyhítése

A bizottság az év végéig átmeneti jelleggel enyhít a szántóföldi kultúrák termesztéséhez előírt zöldítési követelményeken. Ennek keretében a parlagként bejelentett területeken megkötés nélkül termeszthető bármilyen, egyébként termeszthető növénykultúra.

Az ilyen terület önálló kultúraként a terménydiverzifikációs követelmény teljesítésénél is figyelembe vehető lesz, függetlenül attól, hogy a nem parlagként bejelentett területen esetleg ugyanazt a kultúrát termeszti a gazdálkodó. Sőt, ezek a parlagként bejelentett, de valójában termelésbe vont területek ökológiai célterületként (EFA) is elszámolhatóak lesznek.

Az ökológiai célterületként bejelentett parlagterületeken ideiglenesen lehetőség lesz akár növényvédőszer használatára is, ha ezt az adott növényállomány sikeres termesztése megkívánja.

Az intézkedés adminisztratív szempontból összetett

Lesznek adminisztrációs feladatok; fontos, hogy a gazdálkodók, a falugazdászok és szaktanácsadók pontosan kövessék a minisztérium és az államkincstár közleményeit, útmutatásait.

A korábbi évekhez hasonlóan, október 16-át követően, idén is lehetőség lesz emelt szintű előleget fizetni a gazdálkodóknak a közvetlen támogatások, valamint a terület- és állatalapú vidékfejlesztési intézkedések esetében.

Forrás: AM/Sajtóiroda
Összeállította: Barna Ferenc