fbpx

A szudánifű

Írta: MezőHír-2022/5. lapszám cikke - 2022 május 04. -Hirdetés

A szudánifű a cirokfélék közül a legigénytelenebb növény, amely kiváló szárazságtűrő képessége révén a szárazabb időszakban is kielégíti az állatok zöldtakarmányigényét. Lekaszálva zöldszecskaként is nagyon jól felhasználható. A kettős célú, közép-korai fajták a széna- és szenázskészítésen túl silózásra is kiválóak.

szudánifű

A szudánifüvet a vetésforgóban a kukorica vagy bármilyen más tavaszi vetésű növény követheti, de monokultúrában is termeszthető 2-3 évig. A tápanyag-visszapótlás, a talajművelés és a vetés a gabona- és kukoricatermesztés gépsorával megoldható. A tavaszi munkaszervezést nem zavarja, mivel vetése a kukoricáé után következik.

A vetéstől a bugahányásig 65-70 nap telik el. A szudánifű intenzív körülmények között nagy zöldtömegtermésre képes. Május első napjaiban történő vetést feltételezve az első kaszálásra július első felében kerülhet sor, a másodikra 4-5 hét múltán, a harmadikra úgyszintén. Kaszálás után gyorsan nő, ehhez válasszunk jól fattyasodó, szépen sarjadó fajtát.

szudánifű

A szudánifű a legtöbb tápanyagot a bugahányás kezdetén tartalmazza. Ekkor az állomány kb. 180–200 cm magas, és a zászlóslevél alatt jól kitapintható a buga. A levágott zöldanyagot fonnyasztjuk min. 30% szárazanyag eléréséig. Ez nagyjából a levelek teljes száradásakor következik el, amikor nedvesség már csak a szárban van. Az egyenletes száradás érdekében célszerű legalább 20–25 cm-es tarlót hagyni. Betakarításkor arra kell törekedni, hogy a bálák mihamarabb lehordásra kerüljenek.

A keléskori hőigénye a vetésmélységben 12-13 °C. A szudánifű igényli a jól előkészített, aprómorzsás magágyat. Vetésmélysége: 3–4 cm. Vetőmagnormája dupla gabona sortávra vetve 25 kg/ha. Gabonavető géppel vethető.

SZERZŐ: SÖJTÖRI ANDOR, AGRO-LARGO KFT

Telefon: +36 (29) 540 410
E-mail: [email protected]
Weboldal: https://agro-largo.hu/