fbpx

Gázolajár: ezen a héten 9 forintot drágul

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 22.

Közeledünk a felhasználási csúcshoz, holnap tovább emelkedik a gázolaj ára. Az elemzők szerint lesz még áremelés, de a gyengélkedő fogyasztás miatt csekély a mozgástere.

tankolás
Nő a felhasználás, nő az ár (fotó: Horizont Média)

Nyári csúcs

A szerdai 4 forintos emelést pénteken további 5 forintos drágulás követi a gázolaj esetén, míg a benzin ára továbbra is marad az 579 forintos átlagáron. A dízelt így ezen a héten már 9 forintot drágul, literenként átlagosan 568 forintért tankolhatjuk péntektől – írja a holtankoljak.net.

Hogyan tovább?

Elemzők szerint bár tavalyhoz képest némiképp nőtt a globális üzemanyagfogyasztás, még mindig elmarad a világjárvány előtti szinttől, és ez várhatóan így is marad, mivel világszintű recesszióval nézünk szembe. Kína gazdaságától sokat vártak a piaci szereplők, de a Covid-korlátozások feloldása ott sem hozta meg a várt, ugrásszerű fellendülést. A G7-ek által bevezetett kőolaj-árplafon a kínálati oldalt sem ösztökéli a kitermelésre, így összességében egyensúly körüli állapotban van a kereslet és a kínálat. Mivel a készletek sem magasak, ez azt jelenti, hogy az árak további mérséklődése nem lehetséges, de az emelkedése is csak fokozatos lehet.