fbpx

Az ukrán agrárium háborús veszteségei – itt a lista

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 február 28.

Gyakran gondolunk úgy az ukránokra, mint akik letörik a magyar agrártermékek árát. Arra kevésbé gondolunk, hogy ezt nem jó szántukból teszik, és még csak nem is járnak jól vele. Ukrajna agráriuma olyan veszteségeket szenvedett el az elmúlt egy évben, amit hosszú évekig nem tud kiheverni. 

ukrán háború
Egy év alatt óriási pusztítást végzett a háború (forrás: geopoliticalmonitor.com)

Se ember, se pénz

2021-hez képest 2022-ben a gabona és olajos növények termelése 30-40%-kal csökkent Ukrajnában. Minden negyedik agrárvállalkozás bezárta vagy csökkentette tevékenységét. Sok férfi munkást mozgósítottak a hadseregbe, a nők pedig biztonságosabb helyekre menekültek. Becslések szerint jelenleg mintegy ötmillió ukrán van külföldön, így hiány van képzett mezőgazdasági munkaerőből is. A gazdálkodók olyan nyomott áron tudták értékesíteni a terményeiket, ami nem fedezte a költségeiket, így az idei szezont nagyon szűkös ráfordítási szinttel tudják csak végigcsinálni, ami magában hordozza a gyenge terméseredményeket.

Pusztuló állatok, elaknásított földek

A felszabadult régiók horrorfilmekre emlékeztetnek. A hírek szerint a keleti területeken elpusztult 400 ezer méhcsalád, 95 ezer kecske és juh, 212 ezer szarvasmarha, 507 ezer sertés és csaknem 11,7 millió baromfi. Emellett több mint 14,3 ezer hektár ültetvény is megsemmisült. Több mint 500 vízügyi létesítmény tönkrement, gátak, csatornahálózatok és öntözéstechnikai rendszerek semmisültek meg. A becslések szerint 742 millió köbméter víz már biztosan nem jut el a rendeltetési helyére.

Hárommillió hektárnyi erdőt is feldúltak a harcok, ez az ukrán erdőterület közel egyharmada. Nyolc természetvédelmi terület és 10 nemzeti park áll megszállás alatt. Az erdőtüzek, valamint az ipari létesítmények égése miatt a háború kezdete óta a károsanyag-kibocsátás meghaladta a 67 millió tonnát, ami a békeévekre jellemző szint több mint 30-szorosa. A felszabadított terület teljes aknamentesítése tíz évig is eltarthat, a költségét 2 milliárd dollárra becsülik.

Utak és áram nélkül

Az infrastruktúra borzalmas állapotban van: megsérültek az utak, vasutak, hidak. Az áramtermelő létesítmények tíz százalékát és Ukrajna villamosenergia-hálózatának 60 százalékát megrongálták az orosz támadások. Az áramkimaradások közvetlenül érintik a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart. Az állattartó telepeken a csibeneveléstől kezdve a tej kezeléséig mindent aggregátorokról kell megoldani, legalább háromszoros költségen. Se a hűtés, se a szellőztetés, se a szárítás, se a feldolgozás nem működik megbízhatóan. A boltokban ritkaság számba mennek a fagyasztott élelmiszerek.

Az ukrán mezőgazdaság teljes veszteségét körülbelül 50 milliárd dollárra teszik az elemzők.

Lásd idevágó cikkünket: Két év alatt 60 százalékkal zuhan az ukrán termelés.