fbpx

A műholdak 3-3,8 tonnás ukrán repcetáblákat látnak

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 június 22.

Nemcsak nagy területről, de kiváló hozamokkal lesznek arathatók az ukrán repcetábák a távérzékelési adatok szerint. Európa ismét sok olajmagot kaphat ebből az irányból.

repce kézben
Tényleg 1,6 millió hektárról 3,1 tonnás átlag lenne? (fotó: Horizont Média)

Félmillió hektárral több lenne a repce?

A tavasz lassú és csapadékos volt Ukrajnában, az őszi vetések kiválóan fejlődtek. A műholdas monitoringadatok alapján az őszi vetésű növények jobb állapotban vannak, mint tavaly, és hozni fogják a korábban megszokott átlagokat. Sőt, repcéből, ami területeket hódított el a búzától, rekordnagyságú termés várható. Az unióval határos körzetekben 3-3,8 tonnás átlagokat mértek a műholdak.

Az előzetes kalkulációk szerint az ukrán kormány által ellenőrzött területen 21 millió tonna búza, 2,9 millió tonna őszi árpa és 5 millió tonna (?!) repce kerülhet a raktárakba, bár az utóbbi adat nincs összhangban a korábban mondott 1–1,1 millió hektáros repceterülettel. Ezt a legfrissebb USDA-jelentés 1,6 millió hektárra emelte és 3,1 tonnás átlagot rendelt hozzá. Ez annál is furcsább, mivel maguk az ukránok összesen 1,3 millió hektárról tudnak, és ebből 200 ezer hektár nincs is az ellenőrzésük alatt. (Lásd még: Ukrán vetés: az olajmagokra szavaztak a gazdák.)

A szója és a repce lett a favoritnövény

A tavaszi vetések erős csúszásban voltak a sár miatt, ezek hozamai vélhetően az ötéves átlag alatt lesznek. Kukoricából kevesebb van, mint tavaly, míg napraforgóból több, de mindkettő területet veszített a békeévekhez képest.

2021-hez képest a háborúzó országban 28 százalékkal csökkent az árpa, 15 százalékkal a búza és 31 százalékkal a kukorica területe. A napraforgóé csak 5 százalékkal csökkent z USDA-adatok szerint. Hatalmas ugrást hajtott végre viszont a szója (+32%), és az USDA szerint megduplázódott a repce területe. Még ha az utóbbi túlzás is lehet, az ukrán számok szerinti 35 százalékos növekedés is szép teljesítmény. Ezek a magok feldolgozás nélkül azonnal eladhatók Európába, ami a háború tükrében biztonságosabbnak tűnt a termelés számára, mint az ütközőzónában küszködő feldolgozókra várni, vagy a novemberi eladási csúcsban a többi tömegtermékkel tülekedni a szállítási kapacitásokért. (Lásd még: Repce: ez az utolsó év az ukrán cunamiból.)