fbpx

Egy természetes bionövénytápszer hatása paprikahajtatásban

Írta: MezőHír-2022/04. lapszám cikke - 2022 április 17.

Szakcikkemet a szakirodalom alapos áttanulmányozását követően írtam meg. Mielőtt a cikkben szereplő készítmény effektív hatásait ismertetném, nagyon fontosnak tartom azt, hogy megértsük, miért van szüksége a mai mezőgazdálkodásnak arra, hogy élő preparátumokat használjunk, valamint, hogy miként jutottunk el idáig. Ugyanakkor azt is megfogalmazom, hogy miért is oly fontos a szimbiózis.

növény, kéz

Érdemes megnéznünk, hogy a baktériumok más élőlényekhez képest sokkal jobban alkalmazkodtak a különféle körülményekhez, hiszen a Földön 4 milliárd évvel ezelőtt is a baktériumok jelentek meg legelőször. Később, 3 milliárd évvel a baktériumok után jelentek meg a növények a bolygón, majd ezt követően a rovarok és az emlősállatok. Tehát elmondható, hogy legelőször a mikroszervezetek jelentek meg a Földön. Az ősi légkörben akkoriban még a kén jelenléte volt igen erős. Fény hiányában, továbbá oxigén nélkül csak a baktériumok voltak képesek a túlélésre. Mintegy 3 milliárd éve megjelent az oxigén, ez az akkori baktériumok számára sokkot jelentett, s valahogy túl kellett élni ezt a megváltozott állapotot. Bizonyos baktériumok képesek voltak a túlélésre, mégpedig úgy, hogy beépültek az egysejtűek szervezetébe; ez a folyamat energiával látta el az egysejtűeket, és ily módon jöttek létre a mitokondriumok. A világon legelőször ez volt az első szimbiózis! Ez a jelenség segítette az összetettebb élő szervezetek kialakulását, vagyis a növények létrejöttét a Földön.

A mikrobiológia fejlődése napjainkban egyre nagyobb léptekkel halad előre, manapság arra is képesek vagyunk, hogy kimutassuk, a mikroorganizmusok jelenléte vagy esetleges hiánya milyen gondokat okozhat az élő szervezetekben. Például bizonyos emberi betegségek elindítója lehet a beleinkben lévő mikrobiom, ezt olyan kutatásokkal igazolták, hogy egy tumoros beteg egérnél az ürülékében lévő mikrobákat ültettek át egészséges egerekbe. Ezek az egészséges egerek aztán érdekes módon, daganatosak lettek; vajon mitől? Emberi szervezet esetében a beleikben lévő mikroorganizmusok száma, illetőleg egész génkészletük több mint az egész humán szervezetben lévő sejtek összessége. Szinte minden élő folyamat szimbiotikus kapcsolatokon alapul. Akárcsak a tengerekben élő szervezetek, valamint a növények, az állatok, sőt bizonyos mikroszervezetek is szimbiotikus kapcsolat nélkül nem léteznének. Már nem kérdés, hogy a talajokban és a növények gyökerén, valamint a levélen olyan mikrobiotikus folyamatok zajlanak, amik nagymértékben kihatással vannak a növények egészségére. A mai nagyüzemi mezőgazdálkodás során ugyan az emberek többsége egyre inkább környezetkímélően próbál termelni, azonban elmondható, hogy a rizoszféra, filoszféra (gyökérzet és a növények) közvetlen környezetében a hasznos mikrobák károsodnak. Az antropogén hatások a mezőgazdálkodásban, főleg a tápanyag-visszapótlásban és a növényvédelemben siralmas képet festenek.

A gyakran alkalmazott gyomirtó szerek, szisztemikus gombaölő szerek nemcsak a patogén szervezetekre vannak kihatással, hanem sajnos a hasznos élő szervezetekre is. Ez elég ahhoz, hogy a hasznos mikrobák (fotoszintetikus, foszformobilizáló, nitrogénkötő, lebontó, átalakító, anyagcsere-előállító, természetes gomba- és baktériumellenes) jelenlétét drámai módon kedvezőtlenül befolyásolja. Szinte majd’ mindenfajta szimbiózis jár előnyökkel, ezt egyes tudósok a növényvédelemben is kimutatták! Leginkább az energiatermelő mitokondriumok tevekénységére van negatív hatással, ha e sejtalkotók károsodnak, vagy működésük akadályozott, mert ott energiahiány lép fel! A mitokondrium a sejtekben található, az energia előállításában és annak elraktározásában szerepet játszó fő sejtalkotó. Ez az energiahiány egy kedvezőtlen dominóeffektus szerint az egész táplálékláncon végighalad. Ily módon a takarmányok, valamint a megtermelt nyersanyagok energiamérlege nem kielégítő. Ez természetesen az emberek beleiben lévő hasznos mikrobiomot is kedvezőtlen irányba tolja.

paprika
A kezelések hatását mutató, kivételes méretű paprika, Sárszentmihály, 2020

A mitokondriumok helytelen működése miatt sajnos ki vagyunk téve mindenféle betegségeknek. Szakmai véleményem alapján csak humán étrend-kiegészítők szedésével nem lehet helyreállítani a mikrobiom működését. Legnagyobb szerepe ebben a mezőgazdálkodásnak van, törekedni kell a talaj- és a növénymikrobiom javítására, meg kell őrizni a helyes működésüket, s csakis így lehet egy élhetőbb világot teremtenünk. Úgy gondolom, hogy az embereket meg kell ismertetni a tényekkel, és meg kell változtatni, ami nem működik, valamint törekedni kell a szimbiotikus kapcsolatok helyes meglétére, mert szimbiózis nélkül semmilyen élő szervezet nem létezhet; növényi, állati, mikrobiológiai, valamint mikológiai és emberi sem! Minden élőlény egymásra van utalva, ezért a hasznos mikroorganizmusok jelenléte különösen fontos.

A kutatásomban szereplő preparátum ismertetése

A kutatott élő termékben kiemelkedően sok az élő mikroszervezet: kb. 2000 fajszámú hasznos mikroszervezet található benne, valamint gilisztahumusz. A termék alkalmazható talajoltásra, valamint paprikanövények permetezésére is! A vegyszermentes gazdaságokban alkalmazható készítményről van szó, így tehát abszolút nincs semmi mérgező hatása. Általában e készítményeket hűtött körülmények között kell raktározni. Azonban az általam vizsgált preparátumnak nem szükséges semmiféle hűtött tárolás. A paradicsomnövénynél végzett vizsgálatok szerint a kezelt növények jobb ellenállást mutattak a különféle stresszorokkal szemben, valamint a hozam is növekedett. A preparátum könnyen keverhető klórmentes vízzel, s jó retenciót tapasztaltak a kutatásban részvevők (1. táblázat)

táblázat

A GEP szerinti kutatás alapján paprikán alkalmazva növekedett a hozam, valamint a növények vegetatív teljesítménye. A növények jól növekedtek a kísérlet során, valamint a bogyótömeg is javult. Komposztálásnál kedvezően befolyásolja a hasznos fajszámot, aktivizálja és kedvezően befolyásolja az érést. Használatának eredményeként növekszik a termések nagysága, valamint a beltartalmi mutatók is javulnak. Hajtatásban alkalmazva akár talajon, akár növényen képes a régi, házias, természetes paprikaízvilágot adni a termésnek. Használatával növekedik a termésmennyiség. Fontos megjegyezni, hogy alkalmazása során gyorsítja az ionfelvételt, és segíti a turgornyomás fenntartását stresszes körülmények között is. A növényzet számára elősegíti a tápanyagok felvételét, valamint egyes fejlődési fázisokat (növekedés és virágzás stb.). Következésképp javítja a külső tényezőkkel (abiotikus és biotikus) stresszorokkal szembeni ellenállóságot. Kardinális kérdés, hogy szinergista módon egyéb biotápanyagok hatását segíti. Nagyüzemi alkalmazás során kb. 15%-os hozamtöbbletet eredményez. Azonban a gyártó szerint a megfelelő időben és permanens használattal akár 20–40%-os termésnövekedés is elérhető, ami nagyon jelentős mértékűnek számít a piacon lévő szerek hatásához képest!

grafikon

Talajon keresztül alkalmazva talajoltóként a hasznos tápelemek felvehetőségét javítja. A hasznos mikrobáknak köszönhetően jó látja el a talaj élőflóráját, ennek következtében pedig kevesebb biotápanyagra van szükségünk.

paprika
Extra termések a kezelt paprikákról, hazai piacra szedve

Amennyiben a levélre többszöri, 4-5-6 alkalommal permetezzük, úgy erősen stimulálja a növény immunrendszerét! Ahhoz képest, hogy gilisztahumuszból, valamint főleg élő szervezetekből áll a termék, képes arra, hogy megerősítse a növényi immunitást, ez a szakirodalmakban foglaltak szerint a szimbiotikus növényvédelmi hatással magyarázható. Ez költséghatékony lehet, ha hosszan, évről évre alkalmazzuk a szert. A szer összeállításánál a fejlesztő arra törekedett, hogy csakis természetes alapanyagokat használjon, ezért teljesen vegyszermentes biotermékről beszélhetünk. A különleges gyártási eljárás következtében a kedvező hatású mikroorganizmusok felszaporításán alapul a szer előállítása. Érdemes szólni arról, hogy mivel élő szervezetről van szó, ezért nem keverhető kifejezetten gombaellenes és baktériumellenes szerekkel.

Összességében, igen kedvező hatása okán a biogazdaságokban akár beöntözéses növénytáplálásra vagy permetezésre is alkalmas. Jó alternatíva lehet a készítmény a megváltozott körülmények között a klímaváltozás és a globális felmelegedés káros hatásainak a kiküszöbölésére. A palántanevelésben is alkalmazható, számos kedvező hatása eredményeként. Talajoltó szerként két dózissal lehet számolni; ahol rendszeres ökogazdálkodást folytatnak, ott elegendő 60 l/ha két alkalommal, egyszer ültetéskor, egyszer palántázás után. Amennyiben kifáradt talajt szeretnénk regenerálni, úgy nagyobb dózist érdemes alkalmaznunk, kb. 1 l/50 m2 mennyiséget! Növényre permetezve 20-30 l/ha dózisban, több alkalommal kezelve növeli a növényi védekezési rendszerét. Alkalmazása során a felhasználni kívánt vizet 5-10 percig pihentetni szükséges.

grafikon

A kutatás

A kísérletre 2020-ban került sor, külön erre a célra alakítottam ki a fóliás létesítményemet: egy teljesen külön hajtatóberendezést kettéválasztottam, ahol a kutatásaimat hajtottam végre. A kísérleti terület 100 m2-nyi nagysággal rendelkezett, ezen a területen lényegében két kezelést alakítottam ki: az egyik parcella volt a biokészítménnyel kezelt, a másik területen pedig nem használtam a biokészítményt, ez volt a kezeletlen, kontroll terület. A gyakorlati lehetőség úgy alakult, hogy egyszerre több külföldi országból is kaptam lombtrágyás preparátumokat, így azt a döntést hoztam meg, hogy a bionövénytápszert nem alkalmazom permettrágyaként, hanem inkább talajt oltottam vele, nagy dózisban alkalmazva. A növények tápanyagigényét fermentált organikusan szerves anyagokkal elégítettem ki. A növényvédelmet növényi kivonatokkal, illetve különleges preparátumokkal hajtottam végre. Tulajdonképpen minden növényt egységesen kezeltem, öntöztem, biotrágyáztam, ápoltam, azzal a különbséggel, hogy a kezelt növényeknél alkalmaztam talajoltást, a kezeletlen kontrollnál pedig nem. A talajoltást az ültetés előtt 2 héttel hajtottam végre,1 litert használtam fel, mert éppen 50 m2-ttett ki a kezelt terület és ugyanennyit a kezeletlen kontroll. Fontos kiemelnem, hogy 50%-os hígítási arányban használtam a készítményt. A felhasznált vizet 24 órán keresztül hagytam állni, és klórmentes esővizet alkalmaztam.

grafikon

Ezek keverékét nagyon alaposan szétpermeteztem a területre, és kerti kisgéppel berotáltam. Mivel egy négyzetméterre 5 db paprikát ültettem, így tehát 250 növénynél mértem a hozamot, aminőséget.

Eredmények

A kezelések hatására növekedett a hozam, a termések tömege, valamint a minőség is javult, továbbá a növekedés is lendületes volt, a növények sokkal nehezebben öregedtek. A bionövénytápszer rendkívül sikeresen szerepelt vegyszermentes gazdaságomban.

20 éves termelési tapasztalatom okán néhány baktériumtrágyát már megvizsgáltam, azonban ennek a bionövénytápszernek a hatása minden baktériumkészítményén messze túlmutat! Főként, mert egyedi fajösszetétellel rendelkezik, valamint több mint 2000 hasznos mikroorganizmust tartalmaz, sőt, ezek mellett növényre permetezve is alkalmazható, ezért úgy gondolom, hogy a készítmény teljesen példa nélküli terméknek számít a piacon. Véleményem szerint a terméknek abszolút helye kell, hogy legyen a biológiai termésnövelők palettáján. A kísérleti eredmények alapján elmondhatom, hogy minden vegyszermentes termelőnek ajánlom használatát. Megfelelő, „fenntartható” szemléletű gondolkodás mellett egyértelműen sikere lehet a mezőgazdaságban.

Köszönettel tartozom Juhász Tamás mérnök-fejlesztőnek, aki támogatta kutatási munkámat azzal, hogy a bionövénytápszert biztosította számomra.

SZERZŐ: NÉMETH TAMÁS NÖVÉNYORVOS-BIOLÓGUS, PAPRIKA, PARADICSOM SPECIALISTÁJA, KUTATÓ, A VEGYSZERMENTES TERMESZTÉS KÉPVISELŐJE