fbpx

Miért érhet többet a vegyszermentes palánta?

Írta: MezőHír-2022/02. lapszám cikke - 2022 február 21.

A zöldségek egyre magasabb ára, az esetleges növényvédőszer-maradványok és a műtrágyák okozta félelem miatt, aki csak teheti, az saját magának termeli meg a friss zöldséget. Tapasztalataim szerint az utóbbi években egyre nagyobb az igény a vegyszermentes palántákra. Cikkemmel arra szeretnék rávilágítani, hogy milyen előnyöket képesek adni a vegyszermentes palánták.

A hagyományos, konvencionális módon nevelt palánták

Azok a kertészek, akik hagyományos módon foglalkoznak palántaneveléssel, a palánták tápanyagigényét többnyire műtrágyákkal elégítik ki. A palántanevelők általában növényvédő szerrel csávázott vetőmagokat alkalmaznak, ami számos veszélyt rejthet magában, majd az esetleg fellépő kártevők és kórokozók ellen szintén kémiai növényvédő szereket vetnek be biopreparátumok helyett. Természetesen így is fel lehet nevelni a palántákat, de tapasztalataim szerint azok a palánták, amiket vegyszermentes úton (biopreparátumokkal) kezelnek, lényegesen életképesebbek, mint azok, amiket műtrágyával. Sokan jönnek hozzám, hogy a vásárolt palántájuk gyenge, alig növekszik. Volt olyan eset is, amikor a vásárolt palánta el is pusztult. Miben keresendő a hiba? A műtrágyákban. A nitrogén ugyan látványosan gyors hatást eredményez, fellendíti a vegetatív növekedést, nagy lombozat fejlődik ki a hatására. A nitrogén az az elem, amely alapvetően szükséges a növény fejlődéséhez, ugyanakkor túlzott használata következtében az gyorsan növekszik, de sejtszinten a lignifikáció sokkal gyengébb lesz, ez pedig gyenge ellenálló képességet eredményez! A kertészek ugyan jól ismerik a palánták igényeit, tisztában vannak azok tápanyagellátásának lehetőségeivel, a saját tapasztalatom mégis az, hogy a piacon kapható palánták túlnyomó részénél gyenge gyökérzet fejlődik ki. A foszfor az az elem, amelyik biztosítja a megfelelő gyökérzetet, a káliummal együtt ellensúlyozza a nitrogénből való túltáplálást. Ezzel az a baj, hogy így is lehet szép palántát előállítani, mert a műtrágyák foszfort és káliumot is tartalmaznak. A vásárló a szemével vesz palántát, és ha nagyobb egy növény, azt hiszi sokkal jobb is. Sajnos ez nincs így!

Természetesen nem minden palántaárusra jellemző ez, mert vannak, akik jó minőségű palántát állítanak elő, méreg nélkül. Palántaárusítás idején körbe szoktam járni a környékbeli piacokat, sok helyen nagy, megnyúlt, világoszöld színű palántákat látok. Ezeket a kertészek többnyire műtrágyákkal táplálják, hogy gyorsan elérjék az eladható palántaméretet. Ilyenkor lendületes a növekedés, de amikor a vásárló megveszi a palántát, utána ezt szabadföldbe vagy fóliás körülmények közé ülteti, és a gyakori tapasztalat az, hogy ezek a növények sokkal fogékonyabbak a betegségekre, kártevőkre.

Az is előfordul, hogy a vásárlás után kiültetett növény „ülve” marad, vagyis alig növekszik. Ez azért történik, mert a palántanevelő napi szinten adta a műtrágyás tápokat. Fejletlen a gyökérzet, ezért nem bír az adott talajban megkapaszkodni, s mivel „fel van fújva” műtrágyákkal, a növény szövetei rendkívül lazák. Ezt onnan lehet észrevenni, hogy a gyökérnyaknál tapinthatóan gyenge, illetve maga a növény színe is haloványabb. Emellett a gyengébb palánták jobban fertőződnek akár levéltetvekkel is. Ilyenkor a hagyományosan termelő kertész rovarölő szert használ, ami szintén káros lehet. Ha lehetséges, ki kell zárni mindenfajta műtrágyát a palántanevelésben! A palántanevelőknél előfordul a rizoktóniás betegség.

Rizoktóniás palántadőléses betegség (a fotók a szerző, Németh Tamás felvételei)
Rizoktóniás palántadőléses betegség (a fotók a szerző, Németh Tamás felvételei)

A rizoktónia általában hidegebb viszonyok között lép fel, túlöntözött talajoknál a kórokozó tintaszerűen jelenik meg, foltokban a szaporítótálcákban, és közvetlenül a kis palántákat támadja meg szikleveles vagy kis lombleveles korban. Sokéves tapasztalataim szerint amikor a növény már nagyobb lesz, a betegség veszélye nem annyira jelentős. Előfordul a még a Pythium debaryanum kórokozó is, ez főleg a savanyúbb közegeknél és melegebb körülmények között. Ez a kórokozó egy kicsit később is képes megfertőzni a palántákat, ilyenkor közvetlenül a gyökérnyaknál vékonyodik el a szár, és elvizenyősödve, barnulva kidől. Innen kapta a nevét is.

A Pythium debaryanum kórokozó tünete paprikapalántán
A Pythium debaryanum kórokozó tünete paprikapalántán

Léteznek még fuzáriumos, valamint egyéb talajban élő kórokozók, melyek veszélyeztethetik a palántákat. A kertészek zöme vagy lefertőtleníti a talajt, vagy növényvédő szert használ, amit a vegyszermentes kertészek elítélnek. Léteznek bizonyos, piacon megvásárolható szubsztrátumok is, melyek eleve tartalmaznak műtrágyákat. Ezeket inkább hagyjuk el, saját magunk állítsunk elő a palántaneveléshez földkeveréket, ez a biztosabb megoldás.

Természetesen vannak olyan palántanevelő kertészek is, akik ugyan hagyományos módon termesztenek, de bevonják ebbe a biopreparátumokat, s ezzel jó minőségű palántát állítanak elő, ám ők is használnak műtrágyákat, ami már nem nevezhető vegyszermentes eljárásnak. Ez a módszer átmenetet képez a hagyományos és a vegyszermentes termesztés között.

Saját magam minden évben egyedileg keverem a földet, és biopreparátumokkal öntözöm, majd alaposan átkeverem, mégpedig úgy, hogy lapáttal csúcsosan „hegyszerű” alakzatot alakítok ki, biopreparátumokkal alulról felfelé dobom a földkeveréket, majd ezt háromszor megismétlem.

Az általam elkészített, speciális biopreparátummal kezelt földkeverék
Az általam elkészített, speciális biopreparátummal kezelt földkeverék

Ezt követően alaposan beöntözöm, majd 10 napig pihentetem, és így kerül felhasználásra az összeállított keverék. Általában keverékként vakond által feltúrt talajt használok, valamint ezt keverem be marhatrágyával és olyan vásárolt biofölddel, amit a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. engedélyez. Műtrágyákkal előre bekevert anyagot nem használok. Fontos a talaj pH-értéke is a magok gyorsabb csírázásához. Erre a 6,5 pH körüli érték a megfelelő.

A vegyszermentes palánták előállítása és előnyeik

Az egyik legfontosabb előny, hogy ezeket a palántákat úgy nevelik, hogy semmilyen méreganyagot nem használnak hozzájuk; előállításuk során semmiféle műtrágyát, csávázóanyagot, kémiai növényvédő szert, hozamfokozót, tápokat és szaporító földkeverékeket nem szabad alkalmazni. Csakis olyan anyagokat, amiket a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. engedélyez. A szervezet honlapján elérhetőek az alkalmazható készítmények, anyagok, melyeket jó szívvel ajánlok. Az itt fellelhető termékek között is óriási hatékonyságbeli különbség lehet. Nem minden esetben hatékony egy bioszer. Ezt általában kísérletekkel lehet kitapasztalni, vagy a gyártótól lehet megérdeklődni, de hivatalos és hiteles adatokat vegyszermentes termesztéssel foglalkozó szakember tud adni. Sajnos a mezőgazdaságban sok olyan gazdálkodó vág bele a palántanevelésbe, aki nem rendelkezik komoly növényorvosi tudással és tapasztalattal, ami nem feltétlenül jóvátehetetlen, hiszen a tapasztalat sokat ér, de ha tényleg hiteles tájékoztatást szeretnénk kapni, úgy érdemes egy vegyszermentes termesztésben jártas növényorvos vagy növényvédős tanácsát kikérni. Jómagam saját kutatásaimra és több évtizedes tapasztalataimra építek egy-egy bioanyag választásánál. Bevallom, sokszor én is belefutok hibába, de aki nem hibázik, az nem próbált még semmit! Minden évben tanulok a bioanyagok, -technológiák kapcsán, ami már a „rögeszmémmé” vált. A vegyszermentes palánta egy tiszta, mérgektől mentes növény, amihez még egy kisgyerek is bátran hozzányúlhat.

A vetőmag kérdése

Nagyon fontos, hogy milyen vetőmagot használjon egy vegyszermentes palántanevelő. Leginkább a tradicionális, illetve a tájfajták a legkeresettebbek, ízük és vitamintartalmuk miatt. Én azonban úgy gondolom, hogy hagyományos és hagyományos között is lehet különbség. Léteznek olyan fajták, melyek ugyan nem hazai nemesítésből származnak, de vegyszermentes termesztésben engedélyezettek. Nos, ezek a profi biofajták. Ezek a fajták általában lényegesen többre képesek hozamban, növekedésben és ellenálló képességben. A vegyszermentes termesztésben bizonyos hibrid fajták is engedélyezettek, ezek is jó termőképességűek, és nagy ellenállóságuk miatt a hivatásos kertészek számára is alkalmasak. A termelésnél én a korszerű hibrid fajtákat alkalmazom, ugyanakkor a palántaértékesítésnél a profi biofajtákat szoktam használni! Számos palántanevelő kertész minden évben ugyanazt a bevált fajtát veti, ezek lényegesen elmaradhatnak más biofajtáktól.

Elég sok panasz érkezik hozzám, hogy a vásárolt fajta alig terem valamit, nos, ez annak a következménye, hogy azok a fajták a megváltozott, egyre jobban melegedő éghajlatunkat nem bírják, s mivel én többnyire más biofajtákkal is foglalkozom, ezért gyakran jönnek hozzám tanácsért. Be kell ismerniük a palántanevelőknek, hogy azok a fajták, amik eddig megfelelőek voltak, ma már nem feltétlenül alkalmasak. Általában Németországban vannak jó biofajták, amelyeknek hazánkban is engedélyezett a felhasználásuk. A fajta legyen csávamentes, és engedélyezett vegyszermentes vagy ökológiai termesztésben. Mindenképpen olyan fajtát vásároljunk, amely engedélyezett. Hasznos honlap a www.biokiskert.hu ahol sok fajta megtalálható, ami engedélyezett hazánkban. Ez egy nagyon célszerű oldal kiskerttulajdonosok számára, hiszen a vetőmagokon túlmenően hasznos anyagokat, biokészítményeket, -eszközöket lehet ezen megvásárolni.

A vegyszermentes palánta előállítása

A vegyszermentes palánta felnevelése komoly szakértelmet igényel; nemcsak a növényvédelem, de a kis palánták tápanyagellátása is nagyfokú tudást és tapasztalatot követel. Igyekezzünk vetésnél a hőigényt kielégíteni, így egyenletes kelést kaphatunk.

Kiegyenlített, egységes kelés után az első lomblevél kiterülése
Kiegyenlített, egységes kelés után az első lomblevél kiterülése

Az egyenletes keléssel sok kórokozót megelőzhetünk, azonban érdemes biopreparátumokat alkalmazni, ami megelőzi a palántakori betegségek kialakulását. Érdemes a preparátumok közül kiemelni a Trichoderma gombanemzetséget, illetve a Streptomyces griseoviridis fajt a csírakori, valamint palántakori betegségek ellen. Egyik évben a Phytium oligandrum fajjal kísérleteztem a palántadőlés ellen. Vizsgálataim szerint ez jól semlegesítette a palántadőlés kórokozóját. Nem szabad azonban együtt alkalmazni a Trichoderma gombával, sem a Streptomyces griseoviridis, sem a Phytium oligandrum fajjal, mert a Trichoderma képes az előbb említett mindkét faj hatását csökkenteni. Érdemes vagy csak a Trichoderma gombával, vagy a Streptomyces griseoviridis fajjal, vagy a Phytium oligandrum fajokat külön-külön használni. Ha palántakorban fellépnének kártevők, úgy növényi kivonatokkal, főleg mezeizsurló-alapú szerekkel kezeljük a növényt. Az erjesztett csalánlé és zsurló keveréke szintén hatékony. Talán a legnehezebb tennivaló a vegyszermentes palánták tápanyagellátása. Ez óriási szaktudást igényel.

A növények nitrogénigényét csakis szerves trágyákkal és kivonatokkal szabad kielégíteni. Nem szabad túlzott mennyiségben használni ezeket, mert túlnövekedést idézhetnek elő. A palánták foszforigénye döntő, hiszen a foszfor a reproduktív részek és a nagy gyökérzet kialakulásában segít. Én humin- és fulvosavakkal kezelem a gyökérzetet. Szervestrágya-kivonatok esetében olyan keverékek a jók, amiknél a foszfor dominál. Igyekezzünk olyan foszfortartalmú szert választani, amely engedélyezett ökológiai termesztésben. A növények káliumigénye is biztosítható trágyakivonatokkal, illetve olyan anyagokkal, amelyeket biológiai termesztésben is szabad használni. Törekedjünk még a megfelelő káliumellátás biztosítására is, ugyanis ezzel növelhetjük a növények betegség-ellenállóságát.

Szót kell ejtenünk a biostimulátorok és biopreparátumok hatásáról is, mert véleményem szerint megkerülhetetlen szerepük van a vegyszermentes palánta előállításában. Természetesen csakis olyan anyagok használhatók, melyek szerepelnek a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. termésnövelő anyagainak a listáján! Léteznek olyan gyökérstimulátorok is, melyekkel a gyökérzet jelentősen megnövelhető. Egy ilyen kísérletben alkalmaztam egy gyökérzetnövelő, illetve -erősítő bioanyagot. Nagyon látványos hatást értem el. A képen látható, hogy még a gyökérnyakban is jelentek meg gyökérkezdemények.

A bio-gyökérstimulátor hatása paprikapalántán
A bio-gyökérstimulátor hatása paprikapalántán

A biostimulátorokkal látványos növekedést érhetünk el hajtatásban paprikánál, paradicsomnál alkalmazva.

Paprikapalánta szép, egységes növekedése a biostimulátor hatására
Paprikapalánta szép, egységes növekedése a biostimulátor hatására
Paradicsompalánta szép, egységes növekedése a biostimulátor hatására
Paradicsompalánta szép, egységes növekedése a biostimulátor hatására

Azonban arról sem szabad elfeledkezni, hogy néhány biostimulátornak nem csupán rövid ideig van hatása. Léteznek olyan készítmények, melyeknek a hatása akár 3 hónapig is terjedhet. Következésképp a kiültetett növény sokkal erősebben fog növekedni, sokkal ellenállóbb lesz a kórokozókkal és az időjárási viszontagságokkal szemben. 2019-ben volt egy biopreparátumos vizsgálatom paradicsomnál. A biokészítmény a gyökérre és a szárra volt hatással, és képes volt szilárdító hatását még a tálcás paradicsomnál is kifejteni. A tőszár erős volt.

Erős, vastag szár kialakulása biostimulátor hatására paradicsompalántánál
Erős, vastag szár kialakulása biostimulátor hatására paradicsompalántánál

Következtetések

Miért érheti meg a vegyszermentes palánta alkalmazása?

Erre több választ tudok adni:

– elsősorban azért, mert mérgek nélkül nevelték;

– mert a fajta eltér más palántaárusoknál kapható fajtáktól. Bizonyos paprikafajták, például a Totál fajta terméshozama nem sokkal tér el a hibrid fajták hozamától. Főleg a német bio-paprikafajták teljesítőképessége múlja felül a palántaárusoknál vehető fajtákét.

– Mert a vegyszermentes fajták földkeverékét egyes kertészek biostimulátorokkal, valamint biopreparátumokkal, illetve humin- és fulvosavval kezelik, amelyeknek több hónapos hatása lehet. Így lényegében a vásárlónál kiültetve fejtik ki kedvező hatásukat.

‑ A gyökérstimulátorokkal való kezelés után nagyfokú gyökértömeg alakul ki, ami növeli a terméshozamot! A nagy gyökér hatására kedvezőbben tudnak reagálni a növények a betegségekre és az időjárási szélsőségekre. A termésmennyiség növekszik, ezért a vegyszermentes palánták ültetése sokkal kedvezőbb, mint egy átlagos palántáé.

‑ Végül, de nem utolsósorban a vegyszermentes palánták egészséges termést adnak!

Akinek fontos az egészsége, illetve környezettudatosság szempontjából mindenkinek ajánlom azokat a palántákat, amiket vegyszermentes úton állítottak elő.

SZERZŐ: NÉMETH TAMÁS NÖVÉNYORVOS-BIOLÓGUS, PAPRIKA, PARADICSOM SPECIALISTÁJA, KUTATÓ, A VEGYSZERMENTES TERMESZTÉS KÉPVISELŐJE