fbpx

Hagymapiac: csúcsra ért a hullámvasút

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 december 24.

A vérbeli holland kereskedők sosem csak ma piacát nézik, hanem legalább egy évre előre terveznek, méghozzá globális szinten. Már nyár végén arra intettek, hogy nem lesz az jó, ha elszabadulnak a hagymaárak.

hagyma
Elérte a csúcsot a holland hagyma ára (forrás: eBay)

Túlszaladtak az árak

A hollandok sok olyan országba szállítanak hagymát (például Szenegálba), ahol a népesség fizetőképessége korlátozott, ezért gyakran hűtik egymást a kereskedők, nehogy a hagymaárak is túlszaladjanak a vevők lehetőségein. (Lásd cikkünket: Holland hagyma: az inflációs várakozások ártanak a piacnak.)

Most is arról hallani tőlük, hogy a hagyma jelenlegi ára irreális. Tjerk Nagel, a Konaxx Onions munkatársa egyenesen félelmetesnek, oroszok rulettnek írja le a mostani piacot. Úgy látja, a termelők is megvadultak, és a korábban oly híres holland közös tárolás és értékesítés rendszere is megbomlott a prompt árváltozások hatására.

Túlkínálat lesz a válasz

A kereskedő a legnagyobb veszélyt abban látja, hogy minél drágább a holland hagyma, annál több alternatíva merül fel. A Konaxx Onions már kora tavaszra kapott hagymaszállítási ajánlatokat Egyiptomból, Kirgisztánból és egyéb déli országokból.

„Úgy gondolom, hogy elértük a csúcsot, és januártól márciusig csökkenhetnek az árak, valamint a heti exportmennyiségek. A kilátások ezután sem túl biztatók. Ha az európai hozamok jobbak lesznek a vártnál, miközben a szokásosnál kicsit több hagyma érkezik a közösségbe, akkor a kínálat egészen másképp fog kinézni, mint most, és beszakad a piac” – int a holland kereskedő.