Több mint egymillió hektárt érint: kötelező talajmintavétel

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 17.

Az Agrárkamara felhívja a nyertes AKG- és ÖKO-pályázók figyelmét, hogy betakarítás után ne feledkezzenek meg a talajmintavételről, és készítsenek tápanyag-gazdálkodási tervet.

talajmintavétel
Csúcsüzem lesz a laborokban idén (forrás: agrominta.hu)

Az új agrár-környezetgazdálkodási programban (AKG) egymillió hektár, az új ökogazdálkodásiban (ÖKO) 150 ezer hektár terület is elindulhat idén. Az AKG kiírás szerint alapkövetelmény, hogy a jogosultak szűkített, vagy – választható előírásként – bővített talajvizsgálattal rendelkezzenek a kötelezettségvállalás időszakára (2022–2025).

Amennyiben a támogatást igénylő nem rendelkezik 5 éven belüli talajvizsgálattal, úgy legkésőbb a 2022. évi egységes kérelem szankciómentes benyújtási időszakának végéig, azaz 2022. május 16-ig kell a talajvizsgálati kötelezettséget teljesíteni, vagy akkreditált talajlaboratórium által a talajminta leadásáról kiállított átvételi igazolással rendelkezni. Ezt az Államkincstár a laboratórium vizsgálati eredményének kiadásáig teljesítésként fogadja el. Az egységes kérelem benyújtásának jogvesztő határnapjáig, azaz 2022. június 9-ig a tápanyag-gazdálkodási tervet is el kell készíteni, ez az ÖKO-pályázat nyerteseire is vonatkozik.

Magyarán a nyári betakarításokat követően célszerű miharabb elvégezni a talajmintavételt és elkészíteni a tápanyagutánpótlási tervet. Ebben a falugazdász hálózat is segíthet. A laborok nagyon leterheltek lesznek, ne halasszák az utolsó pillanatra a feladatot.

Összeállította: Gönczi Krisztina