fbpx

Komplett ültetvényeket tarolt le az ítéletidő

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 08.

Jeget hozó tornádó dühöngött a spanyol barackosokban, ami tovább rontotta az idei terméskilátásokat.

Az időjárás idén tavasszal ismét nagyon szeszélyesen alakul a spanyol Murcia tartományban. A márciusi-áprilisi esőzések és hideg után a május sem folytatódik jobban: szerdán lecsapott az ítéletidő, tornádóval és jégesővel érkezett a vihar. A gyümölcsösökben óriási kár keletkezett, komplett ültetvények semmisültek meg, a fák kidöntve hevernek a földeken.

Messze az ötéves átlag alatt

„Mula, Bullas és Pliego térségében szenvedtek nagy károkat a gyümölcsösök, különösen a kajszibarack, a mandula és a citromfák” – mondta Thomas Chevallier, a Frutas de la Sierra Espuña termesztési és értékesítési vezetője. Szerencsére a vihar csak lokális veszteségekkel járt, ám a térség gazdaságai számára pusztító erejű volt.

A spanyol kertészetek már így is 37%-kal kisebb kajszitermésre számítottak idén, közel 60 ezer tonna a terméssel kalkuláltak a tavalyi 93 ezer tonna után. Már ez a mennyiség is 52%-kal maradna el az ötéves átlagtól. Most a jégvihar tovább rontott a terméskilátásokon, hiszen Murcia a barackelőállítás központja is Spanyolországban.

ítéletidő

Klimatikus kihívások és költségnövekedés

„Korábban a több héten át tartó esőzések akadályozták a kajszi beporzását. Sok sárgabarack hiányozni fog Spanyolországból, ez meg fog látszani az árakon. A keresletben a klímaváltozás miatt folyamatos emelkedést látunk, mivel Közép- és Észak-Európa egyre kevésbé alkalmas a barackelőállításra. Abban bízunk, hogy ahol nem tombolt jégvihar, jó minőségű, nagy méretű barackokat lehet szüretelni” – mondja egy helyi termelő.

Az első kajszibarackot, nektarint és őszibarackot 10-12 nappal később kezdték el szedni Murciában, mint az előző szezonban. A termelők legnagyobb gondja az, hogy az eladási árak kompenzálják-e a termelési költségek meredek növekedését.