fbpx

Drága a magyar gabona

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 12.

A francia búzánál 7 százalékkal, az ukrán kukoricánál 4 százalékkal drágábban akarjuk eladni a termést a magyar telephelyen. Ez leginkább a határainkon belül lehetséges.,

kukorica
Nem bírja el a nagy fuvarköltséget (fotó: Horizont Média)

Olcsó a francia búza, drága a magyar

A Tallage januári tájékoztatása szerint az argentin és az ausztrál termés piacra kerülése miatt csökkent a búza világpiaci ára 2021. december 10. és 2022. január 10. között. (Lásd híreinket: Hosszan fog áramlani az ausztrál gabonafolyam; A vártnál is jobb lett az argentin búzatermés.) Legnagyobb mértékben az argentin termény ára zuhant, ami húzta magával az uniós árakat is – írja legfrissebb jelentésében az AKI. Az ausztrál, az orosz és az ukrán búza ára kisebb mértékben csökkent. Németországban (FOB Hamburg) 13 dolláros esést követően 324 dollárért (100,4 ezer Ft/t) kötöttek szerződést a februári és a márciusi szállítmányokra. Az Oroszországban megtermelt, 12,5 százalék fehérjetartalmú malmi búza exportára (FOB) a február–áprilisi szállítási határidőkre 4-6 dollárral lett alacsonyabb ugyanekkor (338–342 dollár/tonna; 105,4 ezer Ft/t).

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbit 48 százalékkal meghaladó, átlagosan 101 ezer forint/tonna termelői áron forgott az étkezési búza január negyedik hetében. A takarmánybúzával 100,5 ezer forint/tonna (+52 százalék) áron kereskedtek ugyanekkor. A párizsi árutőzsdén most a márciusi és májusi ár 263-264 euró/tonna (cc. 93,4 ezer Ft/t) körül alakul, ehhez képest a magyar árszint nagyon magas.

A kukoricánk sem bírja el a fuvarköltséget

A Tallage szerint Argentínában és Brazíliában a száraz időjárás és a magas hőmérséklet miatt romlottak a kukorica terméskilátásai, így ezekben az országokban emelkedett a kukorica ára a legnagyobb mértékben 2021. december 9. és 2022. január 6. között. Az európai terményárak nem változtak számottevően, mivel már korábban is meghaladták a USA és a dél-amerikai országok exportárait. Ukrajnában az április–júliusi szállítású termény kikötői ára (FOB) ekkor 276–279 dollár/tonna (86 ezer Ft/t) körül alakult, Bulgáriában és Romániában is hasonló volt az ár (278–281 dollár/tonna).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 90,2 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát a takarmánykukorica január negyedik hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 38 százalékkal múlta felül. A chicagói árutőzsdén most a márciusi és májusi szállítmányokra 78 ezer forintnak megfelelő összegért kötnek szerződést, Párizsban pedig 89 ezer forintnak megfelelő összegért (250,5-251 euró/t). Vagyis a hazai ár teljes egészében a francia árszintnek felel meg, nincs értelme a kukoricát külföldre utaztatni.

Összeállította: Gönczi Krisztina