fbpx

Hosszan fog áramlani az ausztrál gabonafolyam

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 november 03.

Ausztrália minden idők második legnagyobb gabonatermését takarítja be éppen. Most egy szokatlan kihívás elé néznek: hogyan jut el ez a rengeteg termény a rendeltetési helyére? A gabonafolyam kiáramlását több tényező is lassítja.

 

ausztrál betakarítás
Sok lesz a betárolandó, elszállítandó gabona (forrás: CIDAH)

 

Aratási munkacsúcs

A legtöbb aratanadó növény rekord közeli átlagtermést ígér, különösen Nyugat-Ausztráliában. A helyi termelők, kereskedők, feldolgozók és exportőrök eddig azzal nyugtatták magukat, hogy a tavalyi rekord év már bebizonyította: a szállítási lánc képes megbirkózni a hatalmas mennyiségű kalászos és olajos maggal. De már 2020-ban is nagyon kellett ügyelni a logisztikára, a betakarítás ütemének tartására.

 

Több marad házon belül

A gabonatárolók és -feldolgozók most megnövelt munkaerővel készülnek a különféle termények szeparált tárolására. Az exportigény idén is nagyon erős, a szállítmányozási kihívások viszont sokkal nagyobbak, mint tavaly. (Az exportra váró mennyiségeket ebben a cikkben összegeztük: Rekordközeli búza- és árpatermést aratnak Ausztráliában.) Viszont az elmúlt pár évben egy új trend késleltetheti a termények központi tárolókba szállítását: érezhetően nagyobb a farmok saját raktározási hajlandósága.

 

Rövidülő ellátási lánc

Az aszályok és a piaci bizonytalanság arra késztette a helyi gazdákat, hogy a korábbinál több gabonát tároljanak házon belül. Részben az állatok takarmánybázisát igyekeznek egy évnél hosszabb időre biztosítani, másrészt maguk szeretnék eldönteni az értékesítés időpontját. Ehhez az elmúlt években számos kapacitásbővítő és technológia-fejlesztő beruházásra volt szükségük. Helyi elemzők szerint a tendencia folytatódik, és a farmerek egyre inkább kihagyják a közbenső kereskedőket, raktárakat, és maguk juttatják el a terményt a takarmánygyártóhoz, feldolgozóhoz.

 

Hosszú exportidény

Ehhez hozzájön, hogy az áru az országot is nehezebben hagyja el a tengeri szállítmányozás nehézségei miatt. Mindent egybevetve ez azt jelenti, hogy az ausztrál exportidény a korábbinál hosszabb lehet, vagyis lesznek még eladó tételek a déli félteke tárolóiban, amikor az északin elkezdődik az aratás.