fbpx

A vártnál is jobb lett az argentin búzatermés

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 01.

Az argentinok már tavaly is az elemükben voltak, és idén is nagy szereplők lesznek a nemzetközi búza- és kukoricapiacon.

búzaaratás
A korábbi becsléseket is túlszárnyalták az argentinok (forrás: i0.wp.com)

Jó lett a kalászos termés

A 2021/2022-es gazdasági évben Argentína búzatermése rekord nagyságú lehet, 21,8 millió tonnára teszik az elemzők (3,3 t/ha). Ennek következtében az export 15,2 millió tonnára emelkedhet, ennek legnagyobb hányada (6 millió tonna) Brazíliát célozza. Hogy érzékeltessük, mit jelent ez az exportmennyiség: több, mint amennyit legutóbb Kanada értékesíteni tudott, így Argentína a világ hatodik legnagyobb búzaexportőre a futó értékesítési szezonban. Az árpatermés bő 5 millió tonna lehet, 25 százalékkal több a tavalyinál (4,2 t/ha). Ebből is útnak indulhat 3,5 millió tonna a külpiacok, főként Kína felé.

argentin búzaexport
Forrás: USDA

Kukoricaexport: dobogós helyezett a világpiacon

Az idei kukoricatermést 51 millió tonnára teszik az elemzők, ez 3 millióval kevesebb, mint a hivatalos USDA-becslés volt, és oka a száraz időjárás (7,5 t/ha). Az eredmény így sem lenne rossz, mivel az utóbbi két évben is 51,5, illetve 51 millió tonna volt a betakarított tengeri mennyisége. Az előző értékesítési szezont 40 millió tonna kukorica exportjával zárta a dél-amerikai ország, a mostani termésből az elemzők szerint 36 millió tonna lépheti át a határokat, elsősorban Délkelet-Ázsia és Afrika partjai felé. Ezzel a top-exportőrök sorában Brazília és Ukrajna között helyezkedne el Argentína. Az USA vezető pozíciója megtámadhatatlan.

argentin kukoricaexport
Forrás: USDA