fbpx

Országszerte NÖVÉNYSZEMLÉK szakmai továbbképzés

Írta: Csomor Zsolt - 2022 május 20.

Az AGRO.bio Hungary Kft., a Pro-Feed Kft. és a Valcum Agro Kft. májusban tartja első, országos NÖVÉNYSZEMLÉK szakmai továbbképzés sorozatát a mezőgazdaság szakemberei számára hat helyszínen, hét kultúrában.

Minden a növényért…

Napjainkban a mezőgazdaság szolgáltatja a legtöbb tudományos újdonságot, miközben az elmúlt évtizedekben rendkívül felgyorsult a fejlődése. A három cég célja a NÖVÉNYSZEMLÉK rendezvénysorozattal, hogy a gazdálkodók eredményesen felvehessék a versenyt a termelés kockázatát és kitettségét növelő környezeti hatásokkal (pl. klímaváltozás, aszály), a társadalmi környezetváltozás kihívásaival (pl. Green Deal, háborús konfliktus) és a gazdasági feltételek kiszámíthatatlanságával (pl. input anyagok és energiahordozók árai). A tudás átadásának leghatékonyabb módja pedig az, ami a helyszín, a módszer és a tartalom tekintetében is megfelel a napi gyakorlat elvárásainak.

szánóföld napraforgó emberek
Dr. Varga Zsolt, Valcum Agro Kft. (balról), Szabó István, Pro-Feed Kft. és Daoda Zoltán, AGRO.bio Hungary Kft.

A NÖVÉNYSZEMLÉK fókuszában a  talajtan, a talaj- és növényélettan, a növényi fejlődés- és stressz élettan, a növényvédelem, a helyszíni állapotfelmérés és a növény-diagnosztika áll. A kardoskúti helyszínen a Kardoskúti Zrt. napraforgótáblájában Szabó István üzletág fejlesztési igazgató (Pro-Feed Kft. Növényegészség Üzletág) többek között megmutatta az érdeklődőknek, egy ezer forintos nagyítóval, svájci bicskával és egy kevés, de célirányos növényélettani tudással olyan információhoz juthatnak a terepen, ami javíthatja a munkájuk hatékonyságát, és növelheti a termelés eredményességét.

Daoda Zoltán szakmai igazgató (AGRO.bio Hungary Kft.) a pillanatnyi talajállapotról tartott előadást, ami az addig végrehajtott talajművelés, szervesanyag-gazdálkodás, eszköz- és szerhasználat következménye. A gyökérzónában megvizsgálta a felvehető főbb tápanyagok szintjét, ami után kielemezhető a művelési mélységben jellemző talajállapot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy mindössze egy kézi talajszonda segítségével felmérhetjük a talajművelés sikerességét, elemezhetjük a talajszerkezetet.

 ember növény nagyító
„Csodára” képes egy ezer forinos nagyító

A NÖVÉNYSZEMLÉK alkalmával kiemelt figyelmet kap az adott kultúra aktuális növény-egészségügyi állapota és az évjárathatástól függő, potenciális károsító szervezetek megjelenése. Ezen belül főként az egyes növényfajokat fertőző kórokozók által előidézett betegségekre, így a biotikus stressz faktorként okozott növény- és kórélettani hatásokra és ezek következményeire helyezzük a hangsúlyt. Mindezt Dr. Varga Zsolt szakmai vezető (Valcum Agro Kft.)