fbpx

Életre kel(t)ő védelem az FMC szántóföldi webkonferenciáján

Írta: MezőHír-2022/02. lapszám cikke - 2022 február 13.

Az évkezdő konferenciájáról és természetesen a növényvédelmi megoldásairól ismert FMC-Agro a még mindig tartó járványhelyzet miatt ismét online mutatta be a kutatásai eredményeit, a növényvédelem aktualitásait.

A fejlesztők is komoly feladatot kapnak manapság

A már bevezetésre került és a még fiókban várakozó uniós környezetvédelmi szigorítások kihívás elé állítják a kutatókat is. „Felértékelődnek a korábbi megoldások, korszerűsíteni kell a formulációkat, vagy épp kiterjeszteni a növénykultúrák körét, esetleg a kijuttatástechnológiát is újra lehet és kell gondolnunk” – így fogalmazott a rendezvényt megnyitó Kovács Gyula, az FMC-Agro Hungary Kft. ügyvezetője, és egyben az FMC közép-európai régióigazgatója. „Néhány éven belül több új gyomirtóval és gombaölővel jelentkezik az FMC, miközben már rendelkezésünkre áll az Arc™ farm intelligence rovarmonitoring-applikáció, az USA-ban pedig már debütált az a 3RIVE 3D technológián alapuló kijuttatási eljárás, amikor a hatóanyagot egy habrétegben helyezik közvetlenül a vetőmag köré”.

Rengeteg tanulsággal és szélsőséggel szolgált tavaly a kukoricaBár a májusi eső aranyat ér, de 2021 májusa és júniusa olyan csapadékmennyiséget és hideget produkált, ami a gyomnövények gyors felszaporodását eredményezte, viszont a kukorica fejlettsége elmaradt az ilyenkor szokásostól, így gyomelnyomó képessége nem alakult megfelelően. Így olyan gyomirtó szerek vizsgáztak jól, melyek jelentős talajon keresztüli hatással is rendelkeznek. Ezzel párhuzamosan a gyomirtási ablakok is szűkek voltak, az esős és szeles időjárás miatt a kezeléseket nem lehetett időben elvégezni, ezért rugalmas készítményre volt szükség. „Olyan kétszikű gyomok szaporodtak fel, mint a libatop, a selyemmályva, a parlagfű, a csattanó maszlag vagy az árvakelésű napraforgó” – foglalta össze a jellemző 2021-es gyomokat Domokos Lajos az online konferencián. A gyomirtási kezelés ideje a gyakorlatban sokszor kényszerűen eltér az elméletileg megfelelő időzítéstől. Az optimális időpont a kukorica 3-5 leveles korában és a kétszikű gyomok kettő-, négyleveles állapotában javasolt az FMC ajánlatában szereplő, talajon keresztüli hosszú tartamhatással és a kikelt gyomok ellen is remekül működő Diniro® Gold gyomirtási technológiával. Ary Krisztina összefoglalójából megtudtuk: a kezelés egy hetes kényszerű csúszás után is egészen a betakarításig tiszta területet garantált a kétszikű gyomok esetében. A szakember kitért még az egyszikűek elleni eredményekre is, valamint a csomagban található Trend® mennyiségének növelésére is, amely akár magasabb vízmennyiséggel, így melegben és nehezebben irtható gyomok ellen még rugalmasabb felhasználást biztosít.

kerekasztal-beszélgetés
A rosszul időzített vagy elmaradt kezelés egyértelmű kiesést eredményez – hangzott el a webkonferencián

Nem csak a csapadék sújtott

A konferencián olyan gyakorlati kérdésekre is választ kaptak a kukoricatermesztők, mint a homokveréssel vagy hideggel és egyéb növényi stresszekkel sújtott kukoricatábla kezelése RhizoMagic™ növénykondicionálóval, illetve a kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke megjelenésének kockázata és az ellenük való védekezésnek akár egy menetben való kivitelezése. A molykártevők megjelenése országszerte egyre komolyabb mennyiségi és minőségi kártételt okoz árukukoricában is, és a kártevő előrejelzésére az idei évtől nagy segítségünkre lehet az FMC új applikációja, az Arc™ farm intelligence rovarmonitoring rendszer, aminek segítségével első kézből, valós fogási eredmények alapján tudnak a termelők döntést hozni a Coragen® rovarölő szeres kezelések időzítéséről. Természetesen nem csak a kukoricatermelőket igyekezett információval ellátni az FMC; így a napraforgó-termesztésről már a januári, a kalászosokról pedig a legfrissebb, februári Agrárágazatban írtunk bővebben. A konferencia pedig teljes terjedelmében visszanézhető az FMC Youtube csatornáján.

Itt pedig az egy évvel korábbi rendezvényről készült összefoglalónk olvasható.

Szerző: Sándor Ildikó