fbpx

Az ukrán áfonya egyetlen esélye: árban versenyez a többivel

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 április 02.

Peru lett a világ első számú áfonyaexportőre. Az ukrán áfonyások mégis jobban tartanak a lengyelektől, mint a dél-amerikai versenytársaktól. Úgy látják, kevés eszközük maradt az európai piac megtartására.

áfonya
Meredeken növekszik a kínálata (forrás: extension.umd.edu)

10-20%-os éves növekedésben

A háború árnyékában fékeződik az áfonyatelepítési őrület az ukrán termelők körében – mondja Taras Bashtannyk, az Ukrán Kertészeti Egyesület elnöke. Szerinte az elkövetkező években „csak” 10-20%-os lesz az áfonyatermelés növekedése az országban, hacsak nem esik vissza a világ más részein a telepítési kedv. „Ukrajna belpiacán még a háborúban is 11 ezer tonna áfonya fogyott el, 3 ezer tonna felesleget pedig exportálnunk kellett” – mondja az elnök. A harcok elmúltával nagyjából 15 ezer tonnát lesz képes felvenni a belpiac, de a termelés ezt is meg fogja haladni, az ugyanis évente 2000-2500 tonnával növekszik.

Peru mindenkit lenyom

Bashtannyk hozzáteszi: évi 4 ezer tonna ukrán áfonya exportja nem nagy szám, Peru 10 év alatt 200 ezer tonnára fejlesztette fel a kiszállított bogyómennyiséget. „Igaz, ennek a logisztikája nagyon bonyolult. Az áfonyát hűteni kell, konténerbe rakni és 30-40 napon át utaztatni a tengeren, míg Európába ér. Ezzel szemben mi csak teherautóra rakjuk és visszük az uniós piacra.” Peruval szemben azonban mégiscsak hátrány a kevesebb exportálható mennyiség. A fajták már globálisak, mindenütt ugyanazok a legkedveltebbek, de az éghajlat különböző. Míg Peruban egy hektáron 14-20 tonna áfonya is megterem, addig Ukrajnában csak 8 tonna, így a kínálat terén behozhatatlan a hátrányuk.

Versenytársak helyben

Ha a földrajzi közelségre alapoznak, akkor meg a lengyel versenytársakba ütköznek az ukránok. „Nemcsak kicsit messzebb vagyunk, mint Lengyelország, de köztünk és az EU között még mindig ott a határ, ami megakasztja az áruszállítást. Kevesebb a tapasztalatunk a megfelelő válogatás, csomagolás, tárolás és üzleti kapcsolatok terén is, mint nekik. A lengyel kollégákkal szemben csak akkor tudunk labdába rúgni, ha olcsóbbak vagyunk. Ez az egyetlen előnyünk, de egyben a hátrányunk is” – vélekedik az elnök, aki szerint saját piacát is rombolja az, akinek egyetlen fegyvere a többiekkel szemben, ha alájuk tud ígérni.

Összehasonlításképpen ábrázoljuk Peru és az EU legnagyobb áfonyaexportőreinek helyét a világranglistán a kiszállított érték szerint. Peru egy nagyságrenddel több értéket visz a globális piacra, mint Lengyelország, akit az uniós versenytársak közül a spanyolok és a hollandok is négyszeresen felülmúlnak. Azt is hangsúlyoznunk kell, hogy sok ukrán áfonya el sem jut a német piacig, hanem megáll Lengyelországban. Tavaly az exportált ukrán áfonyamennyiség mintegy fele, nagyjából 1400 tonna itt kötött ki.

áfonyaexportőrök
Peru és az EU nagy áfonyaexportőreinek helye a világranglistán a kiszállított érték szerint (forrás: tridge.com)

Ezek a cikkek is érdekelhetik a témában:

Áfonya: egyre többől egyre kisebb bevétel

Messzebb nyújtják a csápjaikat a szerb áfonyaexportőrök