fbpx

Ezekben a régiókban várható nagy növényházépítési boom

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 február 12.

Lecserélésre érett a spanyol fóliatenger egyrésze, a világ más pontjain pedig még csak most kezdenek bele igazán a növényházak építésébe.

fóliaház
Egy angliai projekt a befejezés fázisában (forrás: jhuete.com)

A hatvanéves konstrukciók lecserélése

Spanyolország két tartományában koncentrálódik a világ egyik legnagyobb üvegházfelülete: Almeriában 32.500 hektárt, Murciában több mint 6200 hektárt fednek a termesztőberendezések. Almería első fóliaházait 1963-ban húzták fel egy kísérlet részeként, majd ez a régió fokozatosan a spanyol zöldségtermelés élvonalába emelkedett. A fejlődés közel hat évtizede tart. Az első növényházak váza még fából és drótból készült, a fóliát felülről átlyuggatták, hogy befogadhassa az esővizet. Ma viszont már teljesen automatizált üvegházakban termelik a zöldséget, gyümölcsöt, és hatalmas exportárualap érik a védett környezetben – mondja a termesztőberendezések tervezésével és kivitelezésével foglalkozó J. Huete International vezérigazgatója, Javier Huete.

Mivel a spanyol fóliatengerben már alig maradt hely újabb növényházak építésére, a régi, elavult típusok helyén várható az automatizált létesítmények megjelenése – bizakodik a növényházépítő. Huete szerint a termesztőberendezéseket minden egyes projekthez hozzá kell igazítani. Szaúd-Arábiában, ahol 48 °C a hőmérséklet, egészen másra van szükség, mint Kazahsztánban, ahol az év bizonyos szakában -30 °C-os hőmérséklettel szembesül a termelés – mondja Javier.

Hozzáteszi: a piac a nagy légterű, gótikus növényházakat keresi leginkább. Ezek automatizált öntözőrendszerekkel és klímaszabályozással (ventilátorokkal, recirkulátorokkal, páramentesítővel) rendelkeznek, természetesen mindig az adott termőhely és a termesztendő kultúra igényeire szabva. Van, ahol a fűtési és világítási rendszernek kell csúcstechnológiát képviselnie, és van, ahol az árnyékolástechnikának. A cég rendszereiben a növények fejlődését, érését gyorsító CO₂-adagoló is működtethető.

Itt várható még növényházépítési boom

Javier Huete úgy véli, Európa északibb területein költséges az üvegházak üzemeltetése, és a hidegebb időszakokban rengeteg olcsó kertészeti termék érkezik ide a kedvezőbb klímájú térségekből, ezért nehéz kitermelni egy üvegház árát. Sokkal ígéretesebbnek érzi az észak-amerikai piacot, mivel itt az év egészben magas ára van a zöldségnek-gyümölcsnek, így a védett közeg megteremtésére nagy az igény.

A szakember nem zárja ki, hogy Afrikában is lesz kereslet a zárt termesztőberendezések iránt, de ezek egyszerűbb kivitelűek lesznek. Másutt a politika látja fontosnak az önellátás megteremtését, ezért támogatásokkal ösztönzi a termesztőberendezések létesítését. Ezt teszi most Oroszország és a szovjet utódállok, mint például Üzbegisztán vagy Kazahsztán – említi a cégvezető.

Huete perspektívát lát a hidroponikában is, egyre nagyobb érdeklődést tapasztalnak az ilyen vizes rendszerek iránt. A növekvő trend egyik okát abban látja, hogy a hidroponika tisztább, takarékosabban bánik a vízzel és a tápanyagokkal, továbbá nem rombolja a talajt. Ezen felül a termelés könnyen szabályozható, az ellátandó piac közvetlen közelébe telepíthető, és a beruházás gyorsan megtérül.

Lásd még a témában cikkünket: Szomjas a spanyol üvegháztenger.