fbpx

Gabona: súlyosan elszáll az export ára az importéhoz képest

Írta: Kohout Zoltán - 2022 május 20.

Csábító a gazdák számára, hogy megállíthatatlanul drágul a gabonák ára piacokon. Nemzetgazdasági szempontból is ígéretes, hogy a kivitel messze jobb és egyre jobb áron megy, mint a behozatal. Ez a nagy nyomás komoly aggály a belföldi ellátás biztonságára nézve.

Nem csoda, ha a kormányok korlátozó, védő intézkedéseket hoznak a belföldi gabonaellátás biztonsága érdekében. Mivel a kifelé irányuló kereskedelem egyre jobb üzlet, beavatkozásra van szükség ahhoz, hogy a hazai élelmiszer-alapanyag ne vándoroljon el.

Romló időjárás, emelkedő árak

A francia Tallage április és május első napjai között azért drágult sokat például a búza világpiaci ára, mert a világ számos búzatermő régiójában (India, Európa, USA) romlottak a betakarítási kilátások, továbbá és az orosz háború szállítási nehézségeket okoz. Németországban (FOB Hamburg) tonnánként 437 dollárért (+16 dollár) kötöttek szerződést a júniusi és a júliusi, 423 dollárért (+41 dollár) a szeptemberi szállítmányokra. Romániában és Bulgáriában 416 dollár/tonnáért köthettek szerződéseket a júniusi, 417 dollár/tonnáért (+33 dollár) a júliusi, 414 dollár/tonnáért (+29 dollár) a szeptemberi terményre. Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbit szűk 80 százalékkal meghaladó, átlagosan 135 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával május első hetében. A takarmánybúza is ekörül drágult, és már majdnem 130 ezer forintba kerül. A Budapesti Értéktőzsdén az euro búza augusztusi és szeptemberi jegyzése május derekáig 134-131,5 ezer forint/tonna körül alakult.

Mérsékeltebben drágul a kukorica, pedig Amerikából esőzések, késői vetés, a Fekete-tenger térségében a felhalmozódott ukrajnai kukoricakészletek és a vasúti szállítás van nyomással az árakra. Franciaországban a kukorica azonnali kiviteli ára bő 5, de az októberi már bő 10 százalékkal nőtt (375)(+41 dollár). Magyarországon átlagosan bő 115 ezer forintos tonnánkénti termelői áron adták-vették a takarmánykukoricát május elején – ez majdnem 50 százalékkal drágább, mint tavaly ilyenkor.

Drágul az export, nő a nyomás

Élénken reagál a folyamatra a német mezőgazdaság. A német exportgabona ára – a Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) – szerint 54 százalékkal nőtt, míg az importárak „csak” harmadával emelkedtek. Az árpa, a rozs és a zab esetében hasonló áremelkedés látható. Mindezt a magas globális keresletet és a rossz időjárási viszonyok miatti szűkös kínálat mozgatja, a műtrágyák, a szállítási és az energiaköltségek emelkedése mellett. És persze az orosz háború is növeli az áremelkedést. A Destatis is megerősíti: a gabona exportárai is átlagon felüli mértékben, sőt az importárakat is meghaladó mértékben emelkedtek 2022 márciusában.

Számos ország – így hazánk is – elővételi jogot biztosító állami engedélyhez köti a gabona kivitelét, illetve van, ahol konkrét tilalom gátolja, hogy az élelmiszer- és takarmány-alapanyag elhagyja az országot. Ám épp a németek vitatják ennek morális jogosultságát, a globális ellátásbiztonságra hivatkozva.