fbpx

Sok a 92 ezer forint? Ez a világ egyik legolcsóbb búzája

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 16.

Az exportkorlátozásoknak hála sokat veszített versenyképességéből az orosz búza, eközben az EU a világ egyik legolcsóbb kenyérgabonáját kínálja a világnak. Vissza is fogja hódítani a top-exportőri címet.

 

gabonasiló
Jó búzatermést takarított be Európa (forrás: hetech.hu)

 

Sok búza jó áron

Az elmúlt hónapban az argentin és ausztrál rekordtermésnek köszönhetően csökkent a búza világpiaci ára. Eközben az egyik nagy importőr, Algéria kereslete a várakozások alatt maradt. Az uniós jegyzések a piaci folyamatok hatására 17 dollár/tonna csökkenést mutattak, az USA-ban pedig 10 dollárral esett a termény tonnánkénti ára. Pillanatnyilag az argentin búza a legolcsóbb hajóra rakva, ezután az unió átlagos árszintje jön, amit az exportkorlátozásokkal fenyegetett orosz búza alaposan lemaradva követ. Hangsúlyozzuk, hogy idén a szállítási távolságok sokkal nagyobb szerepet játszanak az árakban, mint korábban, ezer kilométeres differenciák is számítanak.

 

búzapiaci árak
Forrás: USDA

 

Idén az Európai Unió visszaveszi a világ legnagyobb búzaexportőre címet, az elemzők 37,5 millió tonnára emelték az EU-ból kikerülő búzamennyiséget. Oroszország a 2021/22-es szezonban 35 millió tonna búzát juttathat a külpiacokra a legfrissebb becslések szerint, mivel a belső árak stabilizálása érdekében igyekszik a lehető legtöbb terményt az országhatárokon belül tartani. A kormány 11 millió tonna gabonára jelentett be exportkvótát 2022. február 15-től június 30-ig, ebből a búza 8 millió tonnát tesz ki. Tavaly szintén kiviteli korlátot állítottak erre az időszakra, akkor a kereskedők még február előtt nagyon felpörgették a kiszállításokat. Az exportvám a meghirdetett mennyiségre 2021 júniusa óta heti rendszerben frissítve „lebeg”, 28 dollárról indult, most 98 dollárnál tart tonnánként.

Az Eurázsiai Gazdasági Unióra nem vonatkoznak az exportkorlátozások. Idetartozik Örményország, Fehéroroszország, Kazahsztán és Kirgizisztán. Ezekbe az országokba továbbra is erős az orosz búzakivitel. Egyiptomból viszont az ukrán, román, francia ajánlatok kezdik kiszorítani az orosz kereskedőket.

 

Az élboly

Ausztrália most több mint 34 millió tonna búzát aratott (meghaladva a korábbi becsléseket is), amiből 24-25 millió tonna kelhet útra a várakozások szerint. Ezzel az ausztrálok leköröznék az amerikai gabonakereskedőket is, akik csak 23 millió tonnás kivitelre számíthatnak. Ezután fej fej mellett Kanada és Argentína következik a top-exportőrök sorában 15 és 14 millió tonna búzával.