fbpx

Legnagyobbat a növénykondicionálók piaca ugrott 2020-ban

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 03.

Bár még nem ez hozta a legtöbb pénzt, a legnagyobb bevételi ugrást ez egyéb készítmények szegmense produkálta a piacon 2020-ban. Növénykondicionálók, biostimulátorok, biológiai ágensek, valamint rágcsálóirtók és csigaölők tartoznak ide. Különösen egy algakészítmény dominálja ezt a forgalmazási kategóriát.

 

növénykondicionáló szárbontó
A szárbontástól kezdve a stimulálásig sokféle célra használhatók a biológiai anyagok (forrás: Natur Agro)

 

Tavaly 12 százalékkal több rovarölő fogyott, mint 2019-ben, de gombaölőből is 9,5 százalékos volt a mennyiségi növekedés. A legkisebb mértékben a gyomirtók felhasználása emelkedett, 3,6 százalékkal – derül ki a NAIK AKI statisztikai jelentéséből. A legnagyobb mennyiségi és értékbeli növekedést azonban az egyéb készítmények (növénykondicionálók, biológiai növényvédők, rágcsálóirtók, csigaölők) könyvelhették el. Ebben a szegmensben mennyiségben 13,6 százalékos, értékben 19 százalékos volt a felhasználás emelkedése egy év leforgása alatt. (A kategóriában az eladott mennyiség 40 százalékát egyetlen algakészítmény adta.)

 

Nagyot ugrott a növénykondicionálók piaca

Mindezek ellenére még mindig a gyomirtó szerekre (32 százalék) volt a legnagyobb igény, ezt követték sorrendben az egyéb szerek (31 százalék), a rovarölő szerek (19 százalék), valamint a gombaölő szerek (18 százalék). Értékben vizsgálva is a gyomirtó szerek végeztek az élen, ezek adták az éves forgalmazás legnagyobb hányadát (41 százalék). Ezeket a gombaölők követték (26 százalék), a rovarölők pedig a forgalmazott érték 17 százalékét tették ki. Az egyéb készítmények csak a forgalmazott érték 9 százalékát képviselték az eladásokban. Vagyis bár csaknem minden harmadik gramm készítmény az egyéb kategóriából került ki, alig minden tizedik forint gazdagította ezt a szegmenst. Ez azonban nem azt jelenti, hogy ennyire olcsók ezek a készítmények, hanem azt, hogy sokkal kevésbé lehet koncentrált anyagokat készíteni belőlük, mint a szintetikus hatóanyagokból. (A gombaölők egységnyi ára a legmagasabb és az egyéb szereké a legalacsonyabb.) Sokat elárul azonban a keresettségükről, hogy a legnagyobb bevételnövekedést ezek eladásából lehetett elérni 2020-ban (+19% növekedés a forgalmazott értékben).

 

növényvédő szer felhasználás

 

Áremelkedés és külkereskedelem

A növényvédőszer-gyártók a megnövekedett keresletre 8-10 százalékos átlagos árnöveléssel reagáltak. Hozzátesszük, forintgyengülés mértéke is nagyjából 9 százalékos volt, és mivel a növényvédőszer-gyártáshoz szükséges hatóanyagok az országhatáron túlról érkeznek, nem meglepő a drágulás mértéke. A statisztikai adatok szerint Magyarország mennyiségben mintegy 75 százalékkal növelte a növényvédő szerek behozatalát az elmúlt 5 évben, értékben viszont csak 43 százalékos az emelkedés. Az exportált mennyiségben is 75 százalékos növekedés történt 5 év alatt, értékben viszont csaknem két és félszeresére ugrott a forgalom, így 2017 óta egyre nagyobb a külkereskedelmi többletünk a peszticidek forgalmazásából. Ez arra utal, hogy értéknövelő gyártási folyamatok indultak hazánkban. A legtöbb hatóanyag Franciaországból érkezik hozzánk, és a legtöbb készítmény ide is indul vissza. A második legnagyobb felvevő piacunk Lengyelország, alig lemaradva a francia piac mögött.

 

Most kivont készítmények

A klórpirifosz és a klórpirifosz-metil hatóanyagok forgalmazási engedélyét 2021. február 16-ával visszavonták, felhasználásukat 2021. április 16-ig engedélyezték. A következő szerek kerültek visszavonásra: Cyren, Dursban 480 EC, Kentaur 5 G, Nurelle-D 50/500 EC, Pyrinex 25 CS, Pyrinex 48 EC, Pyrinex Supreme, Pyristar (alapengedélyesek). Származtatott engedéllyel rendelkezők: Alliga-tor, Pyclorex Neo, Pyrifosz 25 CS. Klórpirifosz-metil tartalmú szerek, amelyekre az engedélyvisszavonás vonatkozik, alapengedélyek szerint: Daskor, Reldan 22 EC, származtatott engedély szerint: Emperor, Megatox 22 EC, Nurelle M, Pyrinex M 22, Roksa.

A mankoceb hatóanyagot tartalmazó készítmények forgalomba hozatali engedélyét valamennyi Európai Uniós tagállamban 2021. július 4-éig engedélyezte az Európai Bizottság. A hazai kis- és nagykereskedők 2021. október 4-ig értékesíthetik készleteiket, a hatóanyag felhasználását pedig 2022. január 4-i hatállyal vonják vissza. Az érintett készítmények, amelyek alapengedéllyel rendelkeznek: Pergado MZ, Nautile WG, Moximate 725 WP, Profilux,Quantum MZ, Baledo 75 WG, Baledo 80 WP, Baledo Gold, Cuprofix 30 DG, Micexanil WP, Electis 75 WG, Ridomil Gold MZ 68 WG, Valis M,Dithane M-45, Dithane DG Neo-Tec, Equation Contact, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Valbon, Vondozeb DG, Vondozeb Plus, Emzeb 80 WP, Cupertine, MFudan 75 WG, Fudan 80 WP, Acrobat MZ WG, Moximate 725 WG. Származtatott engedéllyel rendelkezők: Cuprosan Super F, Roxam 75 WG, Milcozebe 80 WP, Avtar 75 NT, Manfil Plus 75 WG, Milcozebe DG, Indofil M 45, Manco 80 WP, Manzate 75 DF, Penncozeb DG, Trimanoc DG, Penncozeb Plus, Tridex 750, Fudan Gold.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina