fbpx

Ellentrend indult: fogyatkozik a nagyvárosi népesség

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 03.

Budapest lakossága 2020-ban majdnem 13 ezer fővel csökkent, és a megyeszékhelyeken is kevesebben éltek 2021 januárjában, mint egy évvel ezelőtt. Az érintett városok agglomerációjában viszont sok település gyarapodott az ingatlan.com friss elemzése szerint. Az ismert ingatlanpiaci portál egy interaktív térképen kereshetővé is tette az egyes településekre vonatkozó adatokat.

 

Családi ház
Megfizethető és járvány idején is mozgásteret hagy (fotó: Gönczi Krisztina)

 

 

Fogyatkozó Budapest

A nagyobb városok zsugorodásával párhuzamosan a vonzáskörzetükben lévő települések növekedtek, és ez lényegében az egész országra jellemző. Budapest lakossága 2020-ban majdnem 13 ezer fővel csökkent, és a megyeszékhelyeken is kevesebben éltek 2021 januárjában, mint egy évvel ezelőtt. A fővárosban már ötödik éve csökken a népesség, utoljára 2015 és 2016 januárja között bővült a Budapesten élők száma. Az érintett nagyvárosok agglomerációjában viszont sok település gyarapodott.

A kiköltözés egyik oka a nagyvárosi lakásárak emelkedése. A karanténhatás is hozzájárult a fővároshoz és a megyeszékhelyekhez közeli települések népszerűségéhez. A járvány miatt elrendelt korlátozások hatására egyre többen kezdtek érdeklődni a kerttel rendelkező lakóingatlanok iránt. Hozzátesszük, az olyan kormányzati intézkedések, mint a falusi CSOK, szintén segítették a kiköltözést, valamint a távmunka lehetősége is ebbe az irányába hatott. Lásd kapcsolódó cikkünket a járvány első és második hulláma között: Menekülés a városból: a koronavírus hatása az ingatlanpiacra.

 

A járvány nyertesei

A népességbővülés alapján felállított országos ranglistát a határ melletti Rajka vezeti, ahol a lakosság száma egy év alatt majdnem 60 százalékkal több mint 6 ezer főre emelkedett. A portál szerint ebben szerepet kapott az ingázókra vonatkozó járványszabály is, amely szerint a pandémiás helyzetben a határtól 30 kilométeres sávban mozoghattak az érintettek. Rajka után a budapesti agglomeráció több képviselője következik: többek között Érd, Gyömrő, Nagytarcsa, Délegyháza, Veresegyház, Dunaharaszti, Szigetszentmiklós. A szóban forgó települések népessége 1-8 százalékkal 300-600 fővel emelkedett éves összevetésben 2021 elejéig.

A lakosok számának növekedése a lakóingatlanok árára is hatással volt: Rajkán 20 százalékos, Érden 23 százalékos volt a drágulás a 2020 januári szinthez képest. Ezzel szemben Budapesten a 2014-ben elindult drágulás 2020-ra szinte megállt, a többi nagyvárosban pedig lassabb ütemben folytatódott. Az ingatlan.com szakértője, Balogh László arra számít, hogy idén a tavalyinál jobb évet zár az országos lakáspiac, mind a használt, mind az új lakásoknál élénkülés várható. Többek között a járvány alatt elhalasztott lakásvásárlások és költözések pótlása, az állami lakásprogram különböző elemeinek – például a lakásfelújítási támogatásnak és a kedvezményes lakás-áfa újbóli bevezetésének – köszönhetően.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina