fbpx

Mélyrepülésben a búza ára, noha az ukrán készlet kifogyóban

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 január 19.

Ukrajna már eladta az exportálható búzakészlete 70 százalékát. Nem ez nyomja lefelé az európai árakat, hanem az orosz búzával folytatott erős verseny. A tőzsde szerint az európai új termés ára is nagyjából 25 százalékkal alacsonyabb lesz, mint a régi volt. A háború előtti árszintekre azonban nem térünk vissza.

búza a kikötőben

Ukrajna már nem sokáig önti ránk a búzát

A gabonafolyosó márciusban esedékes bezárulása előtt az ukrán kereskedők a lehető legtöbb terményt szeretnék kijuttatni az országból. Ezért a malmi búza felvásárlási árát tonnánként 5 dollárral 215-255 dollárra emelték, a takarmánybúza ára viszont a jelentős kínálat miatt a 195-205 dolláros szinten maradt. A szárazföldi utakon továbbra is 212 dollárért ér a határra az ukrán búza, míg vízen 265 dollárért.

Júliustól mostanáig Ukrajna közel 9 millió tonna búzát exportált (tavaly ilyenkor 16,3 millió tonnát). Elemzői várakozások szerint még több mint 4 millió tonna vár kivitelre. Az előrejelzések szerint 2023-ban az ukrán búzatermés a jelenlegi szezonhoz képest 21-ről 12-14 millió tonnára csökken, mivel a vetésterület a hadműveletek miatt 71%-kal kisebb lett a tavalyinál (3,8 millió hektár). Így a 2023/24-es betakarítás után elképzelhető, hogy Ukrajna korlátozni fogja a kenyérgabona exportját.

Európa az oroszokkal verseng a piacon

Az európai búzaárakon viszont leginkább a rekord nagyságú orosz készletek hatása látszik. A közösség országai júliustól mostanáig közel 18 millió tonna búzát szállítottak a külpiacokra, 6%-kal többet, mint tavaly ilyenkor. A lágybúza fő exportőre Franciaország, amely 7,5 millió tonnát adott el, Románia és Németország egyenként 2 millió tonnát, Lettország 1,6 millió, Litvánia pedig 1,4 millió tonnát. Magyarországot nem említik a sorban.

Az euró árfolyamának erősödése a dollárral szemben csökkenti az európai gabona versenyképességét a világpiacon, ezért is esik a tőzsdén a márciusi tételek értéke (290 €/t), és a szeptemberi új termés is már csak 260 eurót ér tonnánként.

Az USDA szakértői januári jelentésükben 36,5 millió tonnára emelték az EU-ból induló búzaexport nagyságát, azaz a szezon második felében még 18,8 millió tonna kiszállítását várják, ami szokatlan lenne az évnek ebben a szakában.

Ez a cikk szorosan kapcsolódik a témához: Műtrágyapiac: ez a válság éveken át velünk lesz.