fbpx

Készüljünk a betakarításra!

Írta: Mezőhír.hu - Hirdetés - 2021 június 03.

A KITE Zrt. már több éve végzi a betakarítógépek szezon utáni átvizsgálását, ezzel biztosítva a nagyfokú üzembiztonságot.

 

Helyszíni gépbeállítás

 

Nagyon fontos, hogy hibamentesen tudjanak a betakarítógépek működni, hiszen óriási veszteség, ha a gépünk az optimális betakarítási időszakban nem tud dolgozni, mert meghibásodott. A kiváló minőségű betakarítás alapja a hibamentes gép. Ezután következik a helyes gépüzemeltetés. Fontos, hogy ki tudjuk használni a betakarítógépben rejlő tudást, és a változó körülményekre minél gyorsabban tudjunk reagálni. Idén januárban megalakult a Kiemelt Szolgáltatási Igazgatóság a KITE Zrt.-ben. A szervezet teljes körű szolgáltatásokkal rendelkezik a precíziós gazdálkodás és a gépüzemeltetés támogatására. Nézzük meg, milyen lépésekkel és segítséggel lehet a legjobban felkészülni a betakarításra.

– Az első, hogy kifogástalan állapotú gép álljon a rendelkezésünkre.

– Második lépés, hogy a gépkezelők megfelelő szaktudással rendelkezzenek a kombájn használatáról. Ehhez nyújt segítséget a szezon előtti gépkezelői oktatás, amely biztosítja a gépkezelők felkészültségét. A mai géprendszerek legtöbbje már alkalmas magas szintű és precizitású művelet elvégzésére. Ezzel egy időben sajnos sokszor azt tapasztaljuk, hogy a termelők részéről a megvásárolt eszközök esetében kihasználatlanul marad ez a többletérték.

– A következő feladat, hogy beállítsuk a kombájnt, az adott növény betakarítási paramétereinek megfelelően. Ebben segítséget nyújtanak a gépüzemeltetést támogató kollégák.

A beállítás során nagyon fontos, hogy pontosan legyen beállítva a dokumentáció, a hozammérő rendszer, hogy kiváló hozamtérképet készíthessünk a betakarításról. Kezdődhet is a munka! Bár ilyen egyszerű lenne… Sajnos a betakarítási körülmények folyamatosan változnak, és ahhoz, hogy a legjobb munkát tudjuk elvégezni, fontos, hogy minél előbb és minél gyorsabban reagáljunk a betakarítási körülmények változására. A KITE Zrt. szakemberei a JDLink™ segítségével folyamatosan figyelni tudják a gép működését, és akár online is segítséget tudnak nyújtani a megfelelő beállítások elvégzéséhez. Természetesen a kombájn maximális teljesítményét csak akkor tudjuk kihasználni, ha megfelelő terheléssel dolgozunk a géppel. A kombájn üzemeltetése akkor hatékony, ha legfeljebb 1-1,5%-os veszteséggel dolgoztatjuk. A megfelelő veszteség beállításához és ellenőrzéséhez a gépüzemeltetést támogató kollégák speciális veszteségelemző berendezéssel rendelkeznek, melynek segítségével elérhetjük a maximális teljesítményét. Nagyon fontos, hogy minden növényhez el kell végezni a felsorolt beállításokat és vizsgálatokat. A betakarítás végeztével kezdődhet az elvégzett munka kiértékelése. A KITE gépüzemeltetést támogató mérnökei segítenek a JDLink™-ből származó adatok kiértékelésében, és javaslatot tesznek az esetlegesen feltárt üzemeltetési hibák kijavítására, így a következő szezonban a betakarítást még jobban, pontosabban és költséghatékonyabban tudjuk elvégezni. Ez a precíziós gazdálkodás alapja is.

 

Feiffer LMS elemző készlet
Feiffer LMS profi veszteségelemző készlet

 

Ha ezeket a feladatokat minden évben végrehajtjuk a betakarítógépeinken, garantált lesz a gép hosszú élettartama, valamint a kifogástalan minőségű és költséghatékony betakarítás.

A valódi komplex és digitális mezőgazdasági megoldások a KITE Zrt. 15-féle gépüzemeltetési és több mint 25-féle precíziós szolgáltatásával és termékével, az ország legnagyobb, 71 fős szaktanácsadói hálózatával minden partner számára elérhetővé váltak.

Teljes körű szolgáltatásainkról érdeklődjön a gépüzemeltetést támogató kollégáknál vagy a pgr.hu weboldalon.

 

SZERZŐ: HODOS LAJOS KÖZPONTI VEVŐSZOLGÁLATI MÉRNÖK • KITE ZRT.

 

A KITE Zrt. kombájnkínálatáról ITT tájékozódhat.

Kite