fbpx

Újabb árstop: sem a falvak, sem a termelők nem járnak jól

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 15.

A nagyvárosok szupermarketeket látogató vásárlóit gyakorlatilag nem érinti az árstop, de a hazai termékek kereslete visszaeshet. A kisebb települések boltjaiban drasztikus változások jönnek, amiből a vásárló nem sokat fog profitálni.

liszt
A liszt az egyik nyertese az árstopnak (forrás: crello.com)

Ennyibe kerülhet 6 élelmiszer

Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy február elsejétől hat termék árát a tavaly október 15-i szinten befagyasztják. Ezeket az alapvető élelemiszereket érinti az árstop:

  • kristálycukor,
  • búzafinomliszt,
  • napraforgó-étolaj,
  • sertéscomb,
  • csirkemell,
  • 2,8%-os tehéntej.

Ezek átlagára 2021 októberében a KSH adatai szerint így alakult:

  • kristálycukor: 261 forint/kiló
  • búzafinomliszt: 203 forint/kiló
  • napraforgó-étolaj: 713 forint/liter
  • sertéscomb: 1420 forint/kiló
  • csirkemellfilé: 1600 forint/kiló
  • 2,8%-os tej: 286 forint/liter

Ezt látja, aki diszkontban vásárol

Aki diszkontokba jár bevásárolni, annak nem felhőtlen az öröme. Az egyik láncban például a kristálycukor (Sweet Family) 255 forintért kapható, a sertéscomb ára pedig nagyjából megegyezik az októberivel: 1440 forint. A Kunsági éden a legolcsóbb az étolajok között, ennek 700 forint most a literenkénti ára. Viszont a búzaliszt most lényegesen drágább, mint tavaly volt, a Nagyi titka például 320 forint az áruházláncban. A csirkemellfilé 1470 forint és a sajátmárkás ESL tej 250 forintos áron szerepel a kínálatban. Vagyis, aki szupermarketekbe jár, az októberhez képest a liszt árának szabályozásával nyer a legtöbbet (amiből egy átlagos háztartás nem sokat fogyaszt), és örülhet a csirkemellfilé, valamint a tej árstopjának is.

Ezt látja a kistelepülésen élő

Mivel a multikban az árak most sem igen térnek el a befagyasztott szinttől (így volt ez az a benzinkutak esetén is a 480 forintos plafon meghúzásakor), a változás leginkább a kisebb üzleteket érinti, akik csekély konkurencia mellett kisebb népsűrűségű településeket szolgálnak ki magasabb áron. És éppen ezekben a régiókban a legkisebb a fizetőképes kereslet. A kistelepülések lakossága tehát 6 termék esetében lényeges árváltozásnak lehet szemtanúja februártól. A kisboltok fenntartása azonban nehéz lesz. A bejelentésben sajnos nem hangzott el, hogy meddig tart az árak befagyasztása, meddig kell kitartaniuk ezeknek az üzleteknek. (A kisboltok nyitását pedig éppen tavaly támogatta meg a kormányzat: 50-80 millió forint támogatás egy helyi kisboltra.)

Az üzletek mozgástere

A portfolio.hu úgy véli, a legkézenfekvőbb döntés a bolttulajdonosok részéről, ha a túlélésük érdekében megemelik a többi termék árát. Ez ugyanis nem benzinkút, számos más termékkel kompenzálható, ha az egyiken vesztesége keletkezik a boltnak. A kispénzű vásárló persze dönthet úgy, hogy innentől kezdve kevesebb felvágottat vagy tésztát visz haza a családnak, és az árcsökkentett alapcikkeket keresi intenzívebben. A boltos válaszul széttárhatja a karját: „Jah, kérem, a csirkemell elfogyott…” A portál szerint a multik esetében pedig az olcsó importtermékek aránya nőhet a polcokon az árstopos termékek esetében, ami visszaüt a magyar termelőkre. Ha nem fogy a magyar liszt és tej, akkor más forrásból rendel a lánc.