fbpx

Szinte minden tagállamban nőtt a szójaterület, nálunk nem

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 21.

Horvátország kivételével minden említésre méltó szójatermelő uniós államban nőhet idén a szója vetésterülete – állítja az EU Bizottság. A hazai adatok alapján Magyarország szintén kivétel lehet.

 

kis szojanoveny
Még a németek is 14 százalékkal növelhették a területet (Forrás: der-kleine-horror-garten.de)

 

5-15 százalékos bővülés az egyes országokban

Idén a legnagyobb mértékben éppen a két legfontosabb országban: Olaszországban és Romániában nőtt meg a szójavetési kedv. Olaszországban alulról súrolhatja a 300 ezer hektárt a növény által borított terület. Megjegyezzük, a vetési szándékok alapján már tavaly is úgy tűnt, hogy az olaszok átlépik a 300 ezres álomhatárt, de végül a becsültnél 50 ezer hektárral (!) kisebb területen valósult meg a vetés. Ha a mostani szándékok valóra válnak, akkor 15 százalékos expanziót mutatna a kultúra Itáliában.

Franciaország a 200 ezer hektárt súrolhatja idén, ami 5 százalékos bővülést jelentene. A franciáknál tavaly alulbecsülték a szójaterületet, 10 ezer hektár volt a differencia, Romániában szintén. A románok esetén a mostani számok 14 százalékos területbővülést sugallnak 2020-hoz mérten. A magyar szójaterület a horvátokénál és az osztrákokénál is kisebb, a Bizottság szerint 61 ezer hektár lehet. A hazai vetéskészültégi jelentés alapján azonban a tavalyitól jóval kisebb a ténylegesen bevetett szántó, inkább 55 ezer hektár körül lehet. Németország klímája nem előnyös a szójatermesztés számára, idén mégis 14 százalékkal növelhetik a növény termőterületét.

 

szójaterület

 

12 év alatt triplázott az EU

Az EU Bizottság becslései szerint az EU-27 szójatermő területe 2021-ben először lépi át az egymillió hektárt. A tavalyi évhez képest 9,5 százalékos, sok év átlagában pedig mintegy 12 százalékos a növekedés. Az EU szójaterülete 12 év alatt gyakorlatilag megháromszorozódott. A szója az élelmiszeriparban, a biodízelgyártásban és takarmányiparban is értékes alapanyag. Ezért Európa nagyon örül az idén várható, 3 millió tonnára becsült termésnek. Ez ugyan még mindig messze van az ukránok 3,8 millió tonnára saccolt idei eredményétől, de ezt keleti szomszédaink az 1,6 millió hektáros termőterületnek és nem a jó hozamoknak köszönhetik (2 t/ha).