Van jövője a magyar kukoricának

Beszélgetés Reng Zoltánnal, a Hungrana Kft. vezérigazgatójával.

 

Az izocukor, keményítő és bioetanol előállítása során – az aktuális terméstől függően – a hazai éves takarmánykukoricamennyiség 15-28 százalékát dolgozza fel a magyar élelmiszeripar egyik meghatározó vállalata, a Hungrana Kft. A komoly szakmai múlttal rendelkező cég az elmúlt évben kihívásokkal nézett szembe, ahogyan a többi cukorgyár is Európában, hiszen a piaci és szabályozási változások minden szereplő számára kiszámíthatatlan környezetet teremtettek.

 

– Köztudott, hogy a Hungrana Kft. igazoltan GMO-mentes alapanyagból állítja elő termékeit – kezdte összefoglalóját Reng Zoltán vezérigazgató –, ami az előállított áruk esetében előnyt jelent a világpiacon. A cukorpiac jelentős változáson ment és megy keresztül, és ehhez minden szereplőnek alkalmazkodnia kell, ugyanis a cukor árával együtt mozog az izocukor ára is, amely a túltermelés miatt alacsonyabb a megszokottnál. Sok cukoripari cég került az elmúlt időszakban nehéz helyzetbe, vált veszteségessé, és várhatóan a kisebbek hamarosan bezárásra kényszerülnek. Cégünk elmondhatja, hogy 2019-ben is pozitív évet zárt, jobb eredményünk lett, mint amit vártunk, és továbbra is stabil szereplői vagyunk az izocukorpiacnak. Véleményem szerint az idei év még több változást hoz a cukorszegmensben a fent említett okok miatt, a szereplők változni fognak, de 2021-re várhatóan konszolidálódik a piac – mondja a vezető.

 

A bioetanol piacán is változások várhatók…

 

– Évek óta párbeszéd folyik a szakma és a döntéshozók között a bekeverési arány növeléséről, amire hazánkban is sor került az év elejétől. A nyáron született kormányrendelet értelmében az üzemanyagok biorészarányát 8,2%-ban határozzák meg, míg a 95-ös oktánszámú benzin esetében a bioetanol-részarány 6,1% lett. Hazánk Európában az első, világviszonylatban pedig a 3. legnagyobb bioetanol-előállító az USA és Brazília után (/fő alapon). Évente csaknem 700 millió liter bioetanolt és ennek társtermékeként csaknem 600 ezer tonna GMO-mentes takarmányt állít elő az itthoni két nagy gyártó, amelyhez mintegy 2,2 millió tonna hazai takarmánykukoricát vásárolnak és dolgoznak fel éves szinten. A biorészarány növelésével hozzájárulhatunk a klímapolitikai célkitűzések megvalósításához, a gyártás során keletkező GMO-mentes melléktermékekkel pedig számottevően mérsékelhető lenne az importált génmódosított szójától való függőség. Emellett, csökkenthető lenne a régió olajszükséglete – mondta Reng Zoltán, aki szerint ez a döntés kiemelt fontosságú, hiszen a magyar takarmánykukoricából előállított bioetanol a jövőben nagyobb mennyiségben kerül hazai felhasználásra, csökkentve az export mennyiségét. Így a hazai kukoricából hozzáadott értékkel előállított termékek a magyar lakosság számára képeznek valós értéket. Természetesen környezetvédelmi szempontból is jelentős változás érhető el a bioüzemanyagok szélesebb felhasználásával, de a gazdálkodók által megtermelt mintegy 7-8 millió tonna tengerinek is szilárd és állandó piacot biztosít ez a lépés. Az etanol előállítása során társtermékként magas fehérjetartalmú, GMO-mentes takarmány keletkezik, mely szintén a hazai állattenyésztést támogatja. S nem utolsósorban fontos megemlíteni, hogy Magyarország jelenleg is bioetanol-nagyhatalomnak számít, most pedig lehetőség nyílik megőrizni, megerősíteni a nagyhatalmi státuszunkat, az ország gazdasági növekedéséhez hozzájárulva. Reng Zoltán szerint a 2019-es év a tengeriből mind mennyiségben, mind minőségben kiválónak mondható, ám ugyanez sajnos a hazai búzahozamról nem mondható el.