fbpx

Elég baj nekünk: Ukrajna lekörözi a brazil kukoricaexportot

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 16.

Nincs jó hatással a magyar árakra, hogy éppen a szomszédunk tolakszik fel a világ legnagyobb kukoricaexportőreinek dobogójára.

 

kukorica
A szomszéd termése mindig bővebb… (forrás: silobuilder.com)

 

Csúcstermés épp a szomszédban

December óta a top-exportőrök körében – Egyesült Államok, Argentína, Brazília – emelkedett a kukorica exportára, ennek legfőbb oka az új termést fenyegető időjárási kockázat. Az USA-ban az etanolipar igénye is felelős a tengeri magas árszintjéért, 281 dollárért (88 ezer forint) raknak hajóra egy tonna szemesterményt. Ezzel szemben a negyedik legfontosabb exportőr, Ukrajna egyre olcsóbban kínálja kukoricáját a rekordot hozó betakarítási munkák után, most 85 ezer forintnak megfelelő összegért rakja hajóra.

A legfrissebb elemzői becslések szerint Argentína akár 41,5 millió tonna kukoricát is piacra dobhat 2021/22-ben, míg Brazília csak 31 millió tonnát. Megjegyezzük, az argentin kukoricaövezetet virágzásban érő aszály hatása még nem becsülhető pontosan. (Lásd cikkünket: Bajban az argentinok, beütött a légköri aszály.) Az ukrán export idén akár le is hagyhatja a brazil kivitelt, 33,5 millió tonnáról szólnak a számítások. Az USA top-exportőri pozíciója megkérdőjelezhetetlen, a csökkentést követően is 61 millió tonnás kivitelt valószínűsítenek.

 

Nem sok jót ígér 2022

A párizsi tőzsdén nagyjából 86 ezer forintnak megfelelő összegért veszik a márciusi kukoricát. A 9-essel kezdődő árakat az ótermés esetében Magyarországon is végérvényesen el lehet felejteni, az új kukoricát pedig ebben a pillanatban 74 ezerért kötik. Kérdés, mennyire fog ez kihatni a tavaszi vetési szándékokra a nitrogénárak tükrében. Erről februári lapszámunkban írunk.