fbpx

Árvíz, belvíz: mi lesz a vetéssel?

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 19.

Folyók hömpölyögnek az ártéren, belvizes foltok állnak a táblákon. A száradásra váró kukorica reménytelenül álldogál benne. A vetőgépek tétlenül várják, hogy mikor mehetnek rá végre a leendő búzatáblákra.

A Hernád áradása miatt a hétvégén le kellett zárni a Kiskinizs és Hernádkércs közötti összekötőút egy szakaszát, Kiskinizset a folyó elzárta a külvilágtól. Hernádszentandrásnál sem javult a helyzet, illetve továbbra is útzár van Novajidrány és a Vizsoly között. Encs vagy Gönc felé kerülhetnek az autósok. A Hernád magas vízállása miatt a Sajólád és Bőcs közötti mellékúton szintén teljes útzárat kellett elrendelni.

A Sajó áradása miatt lezárták a Putnokról Sajóvelezdre vezető út egy szakaszát, valamint a Sajóvelezdről Vadna felé vezető utat. A lezárt szakaszok a 26-os főúton át kerülhetők el. Sajóvelezdre csak Királd vagy Sajómercse felől lehet bejutni. Nem járható a 26-os főútról a Sajókazára vezető összekötő út sem, ott Múcsony felé kell kerülnie a közlekedőknek. A közelben a Sajógalgócba vezető utat is víz borítja, oda jelenleg is csak egy földúton lehet bejutni. Ugyancsak le van zárva a Muhi és Köröm közötti út. Az áradás miatt a komp sem közlekedik.

 

áradás
Forrás: napi.hu

 

„34 és fél hektár takarmánykukoricánk van Sajópüspöki mellett a Sajó mentén. Csütörtökön körülbelül egy méteres víz borította be a táblákat. Ha visszahúzódik a víz, talán el tudjuk kezdeni a betakarítását, de még akkor sem biztos, hogy a 20 tonnás mezőgazdasági gépeink nem fognak belesüllyedni a sárba. Nagy csúszást jelentene, ha meg kellene várnunk a fagyot, hogy megkeményedjen kissé a talaj” – mondta a kialakult helyzetről Farkas István, a Sajó-Agrár Zrt. cégvezetője a napi.hu-nak.

A mezőgazdasági területeken az ország bármelyik pontján láthatunk belvizes táblákat, pangó vizeket. Van, ahol kukorica áll benne, van, ahol csak az előkészített magágy, de látni soroló búzákat is küzdeni a vízzel. A Mezőhír korábbi cikke szerint nagyon sok gazdaságban még el sem kezdődött a búza vetése, miközben ennek „tankönyv szerinti” ideális idősávja holnap lezárul. A gazdák lélekben mér a novemberi vetésre készülnek A tapasztalatok szerint egy időben elvetett búzának jobb esélye van erős gyökérzetet fejleszteni, ellenállni a téli fagynak és a tavaszi, nyár eleji aszálynak, így valamivel több termés is várható tőle, mint novemberi vetésű társától. A mostani helyzet így eleve kisebb potenciális termést vetít előre.