fbpx

Hétéves csúcsot döntött a cukor uniós átlagára

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 október 19.

Európában – és hazánkban is – a tavalyinál több, de a 2019. évinél kevesebb lesz a cukorrépa idén. A cruiseres csávázás önmagában nem oldotta meg az ágazat gondjait. Az árak azonban itt is elszabadultak, ami a gazdálkodók számára jó tárgyalási alapot jelent a gyárral szemben.

 

cukorrépa
Idén gyenge-közepesre várjuk a hazai termést (fotó: Horizont Média)

 

Visszatérés a Cruiserre

Az EU-27 területén az előrejelzések alapján a 2021/22 es piaci évben több nyers cukrot állítanak elő a gyárak, mint tavaly, 16,6 millió tonnát. Ez egyrészt azzal magyarázható, hogy idén kedvezőbb volt a cukorrépára az időjárás, kevesebb volt a sárgaság vírusát terjesztő szívókártevő, de óvatosabbak is voltak a tagállamok: tanulva a tavalyi évből jellemzően szükséghelyzeti engedélyt adtak a vetőmag neonikotinoidos csávázására (a tiametoxam hatóanyagú Cruiser 600 FS-re). A magyar hatóság 16 ezer hektárra elegendő csávázott vetőmag felhasználására adott engedélyt, de a teljes termőterület végül csak 12 ezer hektár lett.

 

Közepes eredmény

A répahozamok közepesnek látszanak az unióban, jó termés nem várható a hosszú, hideg tavasz miatt. Az elemzők 450 ezer tonnás répaterméssel kalkulálnak, ami a tavalyinál ugyan 18 százalékkal több, de a 2019. évinél kevesebb lenne. Az unió cukorfogyasztása tendenciózusan csökken – az élelmiszerek cukortartalmát 2025-re 10 százalékkal csökkentik a gyártók –, de így is meghaladja a termelést. 2021/22 folyamán 16,9 millió tonna lenne a belső igény, a különbözetet a világpiacról kell beszereznie a közösségnek egyre magasabb áron.

 

A cukor ára is meglódult

A cukor uniós átlagára október elejére hétéves csúcsot döntött (átlépte az 500 eurót tonnánként). Ennek fő oka, hogy Brazíliában akár 20 százalékkal is csökkenhet a cukortermelés az idei kisebb cukornádtermés és a magas etanolárak miatt. A cukor behajózása is egyre nehezebb a globális szállítási gondok miatt. A hazai termelők még nem zárták le az ártárgyalásokat a kaposvári gyárral, de a világpiaci helyzet jó alkupozíciót teremt számukra.

Novemberi lapszámunkban részletesen körüljárjuk a hazai cukorágazat túlélési esélyeit, a gyárat és a termelőket is megszólaltatjuk, miközben a globális piacra is betekintést adunk.