fbpx

Ősszel is érdemes lemosó permetezni!

Írta: Szerkesztőség - 2020 október 19.

A kártevők és kórokozók így ritkíthatók a legolcsóbban és leghatékonyabban.

A szőlő szürete gyakorlatilag lezajlott. A lombozaton, ott is a felső régióban lisztharmatos és peronoszpórával fertőzött levelekkel lehet találkozni, de a fertőzés mértéke inkább az alacsony értékekhez közelít. Kártevők közül csak a foltosszárnyú muslica van jelen, melyek a megmaradt bogyókon táplálkoznak. Az ültetvényekben megkezdhető az őszi lemosó permetezés, mellyel elérhetjük a még éretlen lisztharmat és peronoszpóra szaporító képletek megsemmisítését – figyelmeztet Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu-n. A lemosásra kiváló hatékonysággal használhatók a kén- és réztartalmú készítmények. A kéntartalmú szerek mellékhatásaként jól gyéríti az előforduló atkákat is. A munkát bőséges permetlével végezzük, hogy eljusson a kéregrepedésekbe is.

 

lemosó permetezés
Almafa-vértetű (Forrás: http://novenyvedelem.nak.hu)

 

A lemosó permetezés indokolt a gyümölcsösökben is. A munkát 50%-os lombhullástól kezdve lehet végezni – egy kicsit még várni kell vele. Permetezés előtt vizsgáljuk át a fákat, hogy milyen károsítókkal találkozunk az ültetvényben. Eszerint döntsünk a készítményekről. Ha csupán a lisztharmat és más kórokozók tüneteit látjuk, elegendőek a kén- és réztartalmú készítmények. Ha a fákon pajzstetvek, takácsatkák, vértetvek láthatóak, akkor inkább válasszuk az olajos vagy olajos-kénes, vagy olajos-kénes-rezes lemosó szereket. (Az almafák kártevőiről itt írtunk részletesen.) A permetlé legyen itt is bőséges, de előtte távolítsuk el a fán található gyümölcsmúmiákat és semmisítsük meg azokat. A lehullott lomb kezelésére és mielőbbi elbontására alkalmas az 1%-os karbamidoldat kipermetezése, mely egyúttal megakadályozza a varasodás szaporító képleteinek a kifejlődését is.

A pázsitok áttelelésének elősegítésére már most kiszórhatóak a magas kálium- és foszfortartalmú komplex műtrágyák. Hatásukra növekszik a növények télállósága és lecsökken a további intenzív növekedés. A télállóságot szintén növeli a magnéziumszulfát kijuttatása is. Ne feledkezzünk meg a fák lehullott leveleinek rendszeres eltávolításáról sem, mert a levelek tartós takarása kedvezőtlenül hat a gyepre, különösen ilyen nedves, csapadékos időben.