fbpx

Óvatosan a napraforgóval, szeptemberben már más világ lesz

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 március 29.

A magas árak átbillentik az olajmagtermelést és növényolaj-gyártást a ló túloldalára. A nyár elején lekerülő repcét még kevéssé veszélyezteti a fordulat, de a szeptemberi napraforgóval már egészen más piacon találhatjuk magunkat.

 

napraforgomag

 

Bőséges pálmaolaj

A következő gazdasági évben Indonézia soha nem látott mennyiségű pálmaolajat termelhet és értékesíthet a világpiacon – hivatkozik a német agrárgazdasági kutatóintézet az amerikai elemzőkre. Ennek oka, hogy az indonéz termelés kedvező időjárási helyzettel és kecsegtető árakkal számolhat 2021/22-ben, a sikert pedig fokozott műtrágyázással is támogatják a helyi gazdálkodók. Így a pálmaolajgyártás 45,5 millió tonnára futhat fel. Ez másfél millió tonnával lenne több, mint a 2020/21 évi termelés.

A helyi meteorológiai szolgálat jelentése szerint 2020 decemberéig valamennyi fontos olajpálmatermő területen beköszöntött az esős évszak. Az ilyenkor lehulló csapadék hosszú hónapokra biztosítja a vegetáció számára szükséges vízmennyiséget, így az ültetvények kifogástalanul fejlődhetnek. Ezen túlmenően az olajpálmaterületet is növelték a gazdálkodók, mivel az elmúlt évben nagyon megugrottak a növényolajárak, idén februárra 2012 óta nem látott szintre emelkedtek. A nyers pálmaolaj tonnánkénti ára átlépte az ezer dollárt. Ebből következik, hogy 2021/22 folyamán az indonéz pálmaolajexport is új rekordot érhet el 30 millió tonnával.

 

Szójából is rekordkínálat

Eközben Brazília is rekordmennyiségű szójáról számolt be (lásd cikkünket: Ennyi szóját még soha senki nem termelt). Ez a két hír önmagában elég ahhoz, hogy áresést indítson el a növényiolajok piacán, ami óvatosságra kell hogy intse a napraforgóvetést tervező európai gazdákat. A szója december eleje óta több mint 25 százalékot drágult a nemzetközi piacon, szeptemberre viszont a mai állás szerint 12 százalékkal olcsóbb lehet. Ha eközben a kőolaj ára is gyengülni fog, akkor ez rátesz a folyamatra még egy lapáttal. A repce esetén kevésbé kell félnünk. Egyrészt a déli félte termésének még csak a híre ért ide, másrészt ebből az olajmagból mindig hiány van Európában. A napraforgó aratáskori értékében jóval nagyobb a bizonytalanság, az eddigi hírek mindenképpen lefelé nyomják.

 

Lásd még cikkünket a témában:

17 százalékot drágult az új repce, de nagy az árkockázat

Idén a növényi olajok gyártására koncentrál a világ